Ječam, poznat i kao ričet, je biljka koja je nezasluženo zaboravljena i slabo korištena. Od ječma se mogu napraviti različita ukusna jela, a osim toga vrlo je zdrav. Sadrži vitamine A, B5, B12, D i E, te minerale magnezij, kalij, željezo, cink i fosfor, a obiluje i nezasićenim masnim kiselinama i vlaknima. Ječam ima mnoge zdravstvene prednosti. Potiče probavu, čisti organizam, pospješuje probavu, smanjuje kolesterol i štiti srce i krvne žile.
Od ječma se najčešće rade variva, no salate su također odličan izbor! Salata od ječma i povrća je vrlo lagana salata, te je idealna za laganu večeru ili prilog glavnom jelu.
Sastojci:
- 200 g ječma
- 1 manji luk
- 1 crvena paprika
- 1 mrkva
- ½ šalice mahuna
- 150 g kukuruza
- maslinovo ulje
- vegeta
- kurkuma
- sjeckani peršin
Priprema:
1. Ječam skuhajte u slanoj vodi, pa ga procijedite i ostavite sa strane
2. Luk, papriku i mrkvu nasjeckajte na kockice
3. Na maslinovom ulju popržite luk, pa mu dodajte mrkvu, papriku i mahune
4. Kada povrće omekša, dodajte kukuruz, vegetu po želji, prstohvat kurkume i sjeckani peršin
5. Pomiješajte ječam sa pripremljenim povrćem
SAVJET: Salatu možete jesti toplu ili hladnu. U salatu možete dodati bilo koje povrće poput tikvica, rajčice, graha, šparoga i slično.