Uz ružmarin i limun protiv masne kose

 

Kada vaša kosa postane masna samo dan ili dva nakon pranja, vjerojatno imate masnu kosu. U korijenu kose se nalaze lojne žlijezde koje izlučuju sebum. Sebum između ostalog sadrži ulje, a pomaže u održavanju zdrave kose. Masna kosa je rezultat prekomjerne proizvodnje tog ulja.

To se može dogoditi iz više razloga kao što su hormonalne promjene, prekomjerni stres, masna hrana i loša njega kose. Masna kosa ne izgleda lijepo i njegovano te je sklonija peruti i svrbežu vlasišta. Iz tog je razloga vrlo važno kontrolirati stanje masne kose te održavati vlasište čistim.

Postoje prirodni lijekovi za masnu kosu koje možete koristiti kako bi smanjili prekomjerno mašćenje kose i postigli svjež izgled danima.

 

Ružmarin

Ružmarin sadrži esencijalna ulja koja pomažu smanjiti prekomjernu proizvodnju ulja na vlasištu. Zbog toga je ova biljka odličan prirodni lijek za masnu kosu. Osim toga, ružmarin jača i hrani kosu, te sprječava perut i ispadanje kose.

Otopinu za ispiranje masne kose možete napraviti uz pomoć čaja od ružmarina. 2 žlice sušenog ružmarina prelijte sa šalicom vruće vode i ostavite 20 minuta. Nakon toga procijedite i ohladite. Kada perete kosu, isperite ju ovom otopinom nakon zadnjeg ispiranja vodom.

 

Limun

Limun je odličan za različite tipove vlasišta i probleme s kosom, uključujući i masnu kosu. Sadrži mnoge važne vitamine i minerale koji pomažu održati kosu zdravom. Kiselina iz limuna može uravnotežiti pH vrijednost vlasišta i kontrolirati izlučivanje ulja.

Pomiješajte sok od 2 limuna i 2 šalice destilirane vode. Nanesite ovu mješavinu na vlasište i kosu nakon što ste oprali kosu šamponom i isprali ju, te ju umasirajte. Ostavite 5 minuta da djeluje, a potom isperite mlakom vodom. Ponovite 3 puta tjedno za bolje rezultate.