Prokulice: zimski čuvari zdravlja

 

Prokulica ili kelj papučar je vrsta kelja koja sadrži mnoge hranjive tvari potrebne za zdravlje. Sadrži mnogo indola, dušikovih spojeva, koji smanjuju rizik od razvoja određenih vrsta raka. Imaju protuupalno djelovanje i mogu povećati razinu energije u tijelu. Odlične su za jačanje imuniteta i sprječavanje prehlade i gripe. Prokulice su najbolje djelomično kuhane, zbog toga što takve zadržavaju sve vitamine i minerale u sebi.

 

Što sadrže prokulice?

Indoli 

Prokulice sadrže velike količine indola, koji imaju antikancerogena svojstva i štite od nekih vrsta raka. Indoli su dušikovi spojevi koji stimuliraju jetru. Istraživanja u SAD-u su pokazala da pospješuju metabolizam estrogena i njihovo izlučivanje iz tijela.

 

Folna kiselina

Kao bogat izvor folne kiseline, prokulice imaju zaštitnu ulogu od raka pluća. Istraživanja su pokazala da niske razine folne kiseline u krvi mogu utjecati na razvoj raka pluća, a stanice mogu postati podložnije formiranju tumora.

 

Vitamini

Osim folne kiseline, prokulice sadrže i vitamine B skupine (B1, B2, B3 i B6), vitamin C, vitamin A i vitamin K. Na 100 g sadrže 754 UI vitamina A, 85 mg vitamina C i 177 mcg vitamina K.

 

Minerali

Prokulice obiluju mineralima poput kalcija, fosfora, željeza, magnezija, kalija, natrija i selena. Na 100 g sadrže 42 mg kalcija, 1.4 mg željeza, 23 mg magnezija, 69 mg fosfora, 389 mg kalija, 25 mg natrija i 1.6 mcg selena.

 

Vlakna 

Prokulice su bogate vlaknima. Na 100g sadrže 3.8 g vlakana.

 

Zdravstvene prednosti prokulica:

  • Smanjuju umor i povećavaju energiju
  • Potiču formiranje krvi, čime se povećava dotok kisika u stanice
  • Potiču rast stanica
  • Čine kožu i kosu mekanom i sjajnom
  • Čiste crijeva i eliminiraju zatvor
  • Jačaju imunološki sustav

 

Nutritivna vrijednost

100g prokulica sadrži 43 kcal, 3.4 g proteina, 9 g ugljikohidrata i 0.3 g masti.

 

Priprema

Vrlo je važno pridržavati se pravila o kuhanju prokulica kao bi se sačuvale sve njihove hranjive tvari. Prokulice je najbolje djelomično prokuhati u trajanju od 6-7 minuta. Sve preko toga uništava ono najzdravije u njima.