6 namirnica koje uklanjaju nadutost

 

Nadutost je problem s kojim se bori mnogo ljudi, a često je i simptom raznih bolesti probavnog trakta. Ljudi koji imaju problema s nadutosti znaju da ona izaziva mnogo neugodnosti, a može biti i prilično bolna. Mnogo je uzroka nadutosti, a neki od njih su dijete s visokim udjelom vlakana, hrana bogata šećerom, zatvor, loša probava, sindrom iritabilnog crijeva i pušenje. Hrana koju jedemo ima veliki utjecaj na nadutost stoga treba redovito konzumirati namirnice koje uklanjaju nadutost.

 

Banane

Namirnice bogate kalijem poput banane (ali i avokada, kivija, naranče i pistacija) sprječavaju zadržavanje vode u tijelu tako da reguliraju količinu natrija u tijelu i time smanjuju nadutost. Banane sadrže topiva vlakna, što može olakšati ili spriječiti zatvor.

 

Krastavac

Krastavac je idealna namirnica za problem nadutosti. Sadrži kvercetin – antioksidans koji pomaže smanjiti nadutost. Visoki udio vode može uzrokovati češće mokrenje, pa ćete se i zbog toga osjećati manje naduto. Krastavac također potiče probavni sustav i smanjuje plinove.

 

Šparoge

Šparoge uzrokuju neugodan miris mokraće, ali s druge strane pomažu u izlučivanju vode iz tijela, potiču mokrenje te smanjuju nadutost i plinove. Osim toga, sadrže probiotike koji pomažu u rastu dobrih bakterija u crijevima. Šparoge sadrže topiva vlakna koja se brinu o zdravlju cijelog probavnog sustava.

 

Papaja

Papaja sadrži enzim papain koji pomaže u razgradnji proteina što olakšava bolji rad probavnog sustava. Ima protuupalna svojstva i vlakna koja su dobra za jačanje probavnog trakta.

 

Probiotički jogurt

Probiotici smanjuju nadutost, reguliraju rad probavnog sustava i smanjuju grčeve i bolove u želucu. Redovito konzumiranje probiotika pomaže povećati prisutnost dobrih bakterija, što olakšava probavu i sprječava nadutost.

 

Đumbir

Svojstva đumbira mogu smiriti želudac i ublažiti želučane probleme. Đumbir ima protuupalna svojstva – smiruje probavni sustav i opušta mišiće probavnog trakta. Na taj način ublažava nadutost i sprječava plinove. Također sadrži enzime koji potiču razgradnju proteina i sprječavaju nakupljanje plinova u crijevima.