Maska od kvasca protiv ispadanja kose

 

Ispadanje kose je vrlo česti problem mnogih žena, a razloga za to može biti mnogo. Ako vaša štitnjača radi ispravno i razina hormona u tijelu je normalna, uzroka ispadanja kose leži negdje drugdje. Cink stimulira razmnožavanje stanica, rast i popravak tkiva, ali njegov nedostatak može dovesti do ispadanja kose. Isto tako selen, koji djeluje kao antioksidans, jača imunološki sustav i potiče rast kose.

Ako se borite s problemom ispadanja kose, potrebno je i promijeniti prehranu te dodati neke namirnice u svakodnevni jelovnik. Preporučuje se jesti hranu koja ima visoki udio proteina. Meso sadrži puno cinka, a posebno crveno meso, školjke, perad i plodovi mora. U manjim količinama ga možemo naći u mlijeku i jajima kao i orašastim plodovima, sjemenkama i mahunarkama.

Kao preventivna mjera za ispadanje kose, može se upotrebljavati i maska od kvasca. Koristi se jednom tjedno u razdoblju od 2-2.5 mjeseca. Ova maska obnavlja i jača oštećenu kosu i sprječava njezino ispadanje.

 

Sastojci:

  • 20 g svježeg kvasca
  • 1 žlica toplog mlijeka
  • 1 žličica meda (ili šećera)
  • 1 žumanjak

 

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u maloj zdjelici. Ostavite na toplom mjestu 15-20 minuta da naraste (fermentira). Nakon toga dodajte žumanjak i dobro promiješajte. Masku nanesite na opranu vlažnu kosu. Omotajte kosu vrećicom, prozirnom folijom ili ručnikom. Držite tako 1 sat, pa operite kosu vodom i na kraju nanesite regenerator kao i inače.

Masku je potrebno držati u zamotanoj kosi kako bi se stvorili uvjeti za rast gljivica kvasca.