Kako spriječiti naprezanje očiju?

 

Naprezanje očiju se javlja kod ljudi koji puno vremena provode za računalom, TV-om, knjigom ili ako su okupljeni određenim vizualnim zadatkom. Ono može uzrokovati glavobolje, bolove u očima, suhe ili suzne oči, nelagodu, zamučen vid i bolove u vratu. Kako bi spriječili naprezanje očiju, možemo poduzeti određene mjere i pobrinuti se za zdravlje naših očiju.

 

Odmorite oči

Svakih 30-60 minuta napravite pauzu. Gledajte u udaljen predmet ili kroz prozor najmanje 30 sekundi. Na taj ćete način promijeniti fokus i malo odmoriti oči.

Pokušajte nekoliko sekundi treptati više nego inače. Treptanje vlaži očne jabučice i opušta očne mišiće.

Ako obavljate posao koji zahtijeva dugotrajno gledanje u ekran, povremeno zatvorite oči. Čak i kada zatvorite oči na samo nekoliko sekundi, pružate im trenutačno olakšanje.

 

Toplo i hladno

Drugi način za opuštanje očnih mišića je da brzo trljate dlanove jedan o drugi dok se ne zagriju. Nježno stavite dlan na zatvorene oči i držite tako nekoliko sekundi.

Namočite ručnik ili gazu u hladnu vodu, dobro iscijedite i stavite na zatvorene oči. Držite 5 minuta da opustite oči.

Oči možete opustiti i pomoću kriški krastavaca. Jednostavno ih stavite na oči i držite 2-3 minute.

 

Navlažite oči

Ako je naprezanje očiju uzrokovano suhoćom očiju, upotrebljavajte umjetne suze koje se mogu kupiti u ljekarnama.

 

Prilagodite ekran

Prilagodite visinu stolice tako da ekran računala bude malo ispod razine očiju. Ako je potrebno, zakosite ekran tako da odgovara vašem pogledu.

Oči trebaju biti udaljene najmanje 50 cm od ekrana.

Prilagodite ekran ili navucite zavjese da vam vanjsko svjetlo ne pada izravno na ekran.

Redovito čistite prašinu s ekrana da poboljšate jasnoću slike.

 

Odgovarajuće osvjetljenje

Pazite na odgovarajuće osvjetljenje dok čitate da ne naprežete oči. Najbolje su svjetiljke sa savitljivim vratom jer se mogu postaviti da osvjetljuju pojedinačnu stranicu.

Nemojte čitati ili gledati TV u mraku, već uključite svijetla. Ako je prevelik kontrast između svjetla ekrana i ostatka prostorije, zjenice će se stalno morati sužavati i širiti da se prilagode razlici.

Izbjegavajte čitanje ili rad ispod fluorescentnog svjetla jer može treperiti i time pridonijeti naprezanju očiju. Svjetlo obične žarulje je najbolje za oči.

Na jakom sunčevom svjetlu, ali i zimi, nosite sunčane naočale koje će smanjiti naprezanje očiju.