Zobene pahuljice: prava hrana za vaše zdravlje

 

Zobene pahuljice se vrlo često mogu naći za doručak, uz dodatak mlijeka, suhog voća ili orašastih plodova. Osim zobene kaše, od zobi možemo napraviti i niz drugih jela, kao na primjer kekse od zobenih pahuljica. Zob ima vrlo široku primjenu, vrlo je zdrava i zbog toga je ne smije manjakti u kuhinji.

 

Beta-glukan i prednosti za zdravlje

Zobene pahuljice su izvrstan izvor dijetalnih vlakana (sadrže 55% topivih i 45% netopivih vlakana). Topiva vlakna u zobi, poznata kao beta-glukan, su odgovorna za njihovu dobru prehrambenu vrijednost.

Beta-glukan je vrsta polisaharida koja dokazano pomaže smanjiti razinu kolesterola i uvelike smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Beta-glukan stimulira imunološki sustav, pa tijelo postaje otporno na različite bakterije.

Tu su također istraživanja gdje znanstvenici pokušavaju dokazati da beta-glukan stimulira tijelo da samo uništava stanice raka. Beta-glukan smanjuje razinu triglicerida i lošeg (LDL) kolesterola.

Zobene pahuljice također imaju vrlo nizak glikemijski indeks, što znači da je njihov utjecaj na razinu šećera u krvi minimalan. Beta-glukan također ima pozitivan učinak na pacijente s dijabetesom tipa 2, jer održava stabilnu razinu šećera u krvi.

Zobene pahuljice sadrže avenantramid, polifenolni antioksidans, koji djeluje protuupalno i održava zdravlje kardiovaskularnog sustava.

 

Nutritivna vrijednost

100 g zobenih pahuljica sadrži 66 g ugljikohidrata (od kojih je više od 10 g dijetalnih vlakana), 14 g proteina i 7 g masti. Zobene pahuljice sadrže i fosfor, selen, kalij, mangan, željezo, kalcij, cink i bakar. Od vitamina sadrže vitamine B kompleksa i vitamin A.

 

Zobene pahuljice i mršavljenje

U zadnje vrijeme, zobene pahuljice se povezuju s gubitkom viška kilograma. Bogate su proteinima i prehrambenim vlaknima, zbog kojih ćete duže vrijeme ostati siti. Zobene pahuljice su odlična hrana ako želite izbjeći neželjenu potrebu za nezdravom hranom.

[Također pročitajte: Zobena kaša na dva načina]

 

Zobene pahuljice sadrže vitamin A, vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin) i vitamin B6. Zbog visokog sadržaja vitamina B-kompleksa, zobene pahuljice će vam dati puno energije. Vitamini B-kompleksa, također pomažu u održavanju mišićnog tonusa, odgovorni su za nesmetano funkcioniranje živčanog sustava, dobri su za probavu, a osim toga pozitivno djeluju na kosu, jetru i oči.

Kada kupujete zobene pahuljice, pobrinite se da izaberete one bez ikakvih mogućih dodataka koji su najčešće u obliku šećera. Kako bi zasladili svoje zobene pahuljice, dodajte im svježe ili suho voće, te med ili javorov sirup.