8 razloga da jedete tamnu čokoladu

 

Tamna čokolada je poslastica zbog koje ne morate osjećati krivnju, ukoliko ju jedete pametno. Njezine zdravstvene prednosti su mnogobrojne, a mi vam donosimo neke od njih.

 

Snižava krvni tlak

Studija iz 2003. godine je pokazala da tamna čokolada može pomoći u snižavanju krvnog tlaka kod osoba sa umjereno visokim tlakom. Sudionici istraživanja su jeli 100 g tamne čokolade dnevno, te se za dva tjedna vidio pad sistoličkog krvnog tlaka za 5 bodova i dijastoličkog za 2 boda. Čak i konzumiranje tamne čokolade od oko 30 kcal dnevno, može kroz određeno vrijeme smanjiti krvni tlak.

 

Dobra je za srce

Redovito konzumiranje tamne čokolade može pomoći smanjiti nakupljanje plaka u arterijama i smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za više od 50%. Također može smanjiti rizik od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti. Tamna čokolada poboljšava protok krvi i može spriječiti nastanak krvnih ugrušaka.

 

Sadrži zdrave masnoće

Tamna čokolada ima veliki udio masti te zbog toga ljudi smatraju da ne može biti dio zdrave prehrane. Masnoća u tamnoj čokoladi dolazi prvenstveno iz biljaka te je puno zdravija od ostalih masnoća. Sadrži mononezasićene masti poput oleinske kiseline koja je važna za funkcioniranje mozga i imunološkog sustava. Tamna čokolada sadrži i neke zasićene masnoće, čija se količina povećava sa udjelom mlijeka u čokoladi.

 

Smanjuje rizik od dijabetesa

Čak i tamna čokolada sadrži malo šećera, tako da bi se trebalo držati manjih porcija. Kada se jede u umjerenim količinama, tamna čokolada može biti dobar saveznik u borbi protiv dijebetesa. Flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije, što može spriječiti dijabetes tipa 2.

 

Sadrži antioksidanse

Antioksidansi su tvari u hrani koje imaju pozitivno djelovanje na ljudsko tijelo. Djeluju kao „čistači“ slobodnih radikala te pomažu zaštititi tijelo od posljedica starenja. Tamna čokolada sadrži veliku količinu antioksidansa, a jedan od njih je i flavonoid koji sprječava oksidaciju kolesterola i tako štiti krvne žile.

 

Daje koži zdraviji izgled

Antioksidansi u tamnoj čokoladi oslobađaju hormon stresa te smanjuju osjećaj stresa, što može učiniti vašu kožu ljepšom. Hormon stresa razbija kolagen u koži, što čini bore manje vidljivima. Flavonol u tamnoj čokoladi može učiniti kožu zdravijom, poboljšati protok krvi u koži, dati koži sjaj te ju zaštititi od oštećenja od sunca.

 

Stvara osjećaj ugode i smanjuje stres

Malo čokolade na kraju napornog dana učiniti će da se osjećate bolje. Kemijski spoj u tamnoj čokoladi, feniletilamin, povećava endorfine i stvara osjećaj sličan osjećaju zaljubljenosti. Mala količina kofeina u tamnoj čokoladi može vam dati mentalni poticaj te omogućiti da ostanete fokusirani. Tamna čokolada uklanja stres. Kada ju pojedemo, u našem tijelu počinje proizvodnja endorfina koji su odlični u borbi s koritzolom – hormonom stresa.

 

Ukusna je i hranjiva

U tamnoj čokoladi postoji mnogo zdravih sastojaka zbog kojih možemo reći da je zdravi izbor. Sadrži vlakna te je dobar izvor željeza, kalija, magnezija, bakra, fosfora i mangana. Sadrži i vitamin A, vitamin K i beta karoten.

 

  • Enike Brankovic

    Ali ako imate problema sa probavom onda je jedna kockica na dan dovoljna …