9 namirnica za zaštitu od sunca

 

Zaštita od sunca je vrlo bitna tokom cijele godine, a naročito u ljetnim mjesecima. Redovito nanošenje preparata za zaštitu od sunca nije jedini način na koji možete zaštititi svoju kožu. Hrana bogata antioksidansima štiti stanice kože od prijevremenog starenja, sunca i topline. Konzumiranje određenih namirnica može smanjiti rizik od nastanka kožnih oštećenja, a mi vam donosimo 9 najzanimljivijih.

 

Rajčice

Rajčice sadrže likopen koji može neutralizirati štetne učinke UV zraka čišćenjem kože od slobodnih radikala. Jedno istraživanje pokazalo je da 5 žlica paste od rajčice, poslužene s maslinovim uljem, povećava zaštitu od sunčevih opeklina za 33%. Likopen iz rajčice se bolje apsorbira u tijelu u prisutnosti beta-karotena kojeg rajčica također sadrži.

 

Mrkva

Dobro je poznato da je mrkva dobra za oči, no jeste li znali da može potaknuti prirodnu zaštitu kože od sunčevih zraka? Mrkve su jedan od najboljih prehrambenih izvora beta-karotena. Beta-karoten je hranjiva tvar koja pomaže zaštititi kožu od slobodnih radikala nastalih od izlaganja suncu. Mrkva sadrži i vitamin C te mnoge druge hranjive tvari. Pri kupnji ove ukusne namirnice, odaberite one koje imaju najtamniju narančastu boju jer takve sadrže veće razine beta-karotena.

 

Paprika

Crvene, žute i narančaste paprike izgledaju lijepo i imaju slatki okus, a njihovu boju im daju prirodni pigmenti koji se nazivaju karotenoidi. Ti antioksidansi se pretvaraju u vitamin A u tijelu i štite stanice kože te sprječavaju oštećenje lipida koji okružuju stanice.

 

Losos

Losos je odlična namirnica kada je riječ o zaštiti kože jer sadrži omega-3 masne kiseline. Istraživanja pokazuju da ove esencijalne masne kiseline mogu pomoći u zaštiti kože od UV zračenja i preranog starenja. Osim omega-3 masnih kiselina, losos sadrži još jedan zanimljiv sastojak: astaksantin. Astaksantin je karotenoid koji daje ružičastu boju lososu. Snažan je antioksidans te uklanja slobodne radikale koje stvara koža izložena ultraljubičastim zrakama. Također može ublažiti bolove i upale od opeklina.

 

Kurkuma

Kurkuma se koristi kao lijek već stoljećima zbog svojih blagotvornih učinaka na širok raspon bolesti i stanja. Dokazano je da ima antioksidativna i protuupalna svojstva te može pomoći u zaštiti stanica epiderme od oštećenja uzrokovanih UVA i UVB zračenjem.

 

Bobičasto voće

Znate li što je zajedničko borovnicama, crnom ribizlu, brusnicama i kupinama? Sve ove namirnice su bogate antocijanom koji je odlična zaštita od sunčevih zraka. Osim toga, blagotvorno utječe na nastanak mnogih kroničnih i degenerativnih bolesti.

 

Lubenica

Lubenica je ukusna osvježavajuća namirnica koju ljeti rado jedemo. Sadrži likopen koji štiti kožu od štetnog utjecaja sunca i opeklina. Također je odlična za hidrataciju organizma u ljetnim danima.

 

Tamna čokolada

Kakao sadrži mnoge tvari koje imaju antioksidativno djelovanje. Antioksidans flavonoid štiti srce i krvne žile te pomaže zaštititi stanice kože od štetnog djelovanja sunca.

 

Zeleni čaj

Iako nije hrana, zeleni čaj je uključen u ovaj popis namirnica za zaštitu kože od sunca. Dokazano je da učinkovito sprječava brojne procese koji uzrokuju prerano starenje kože zbog izlaganja suncu. Blagotvorni učinci zelenog čaja na koži su povezani sa visokom razinom katehina. Katehini su spojevi za koje je poznato da imaju vrlo snažna antioksidativna svojstva.