Vitamin C za zdravlje kože i kose

 

Vitamin C je vrlo važan vitamin za čovjekovo zdravlje. Osim što jača imunološki sustav i štiti nas od bolesti, vitamin C također igra veliku ulogu u zdravlju naše kose i kože.

Našem tijelu je vitamin C potreban za zdravu kosu i nokte te održavanje elastičnosti kože. Ima važnu ulogu u formiranju i očuvanju kolagena i izuzetno je snažan antioksidans koji neutralizira slobodne radikale koji su glavni uzrok starenja.

Budući da ljudsko tijelo ne može sintetizirati vlastiti vitamin C, potrebno je osigurati njegov dnevni unos.

 

1. Čini kosu sjajnom

Vitamin C je jedan od najučinkovitijih nutrijenata koji utječe na rast kose i pruža joj elastičnost i čvrstoću. Također povećava cirkulaciju i protok krvi u vlasištu. Umjesto unosa vitamina C kroz dodatke prehrani, vaša kosa ga može dobiti direktnim nanošenjem namirnica bogatih vitaminom C.

U blenderu izradite 1 naranču, 1/2 šalice šumskog voća i 1/2 crvene paprike. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu nanesite na vlasište i ostavite da djeluje 15-20 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

 

2. Sprječava prijevremeno starenje

Vitamin C neutralizira slobodne radikale u tijelu koji su jedan od glavnih uzroka prijevremenog starenja kože. Ima važnu ulogu u formiranju i očuvanju kolagena i elastinskih vlakana, što za rezultat daje čvrstu i elastičnu kožu koja izgleda zdravije i mlađe.
Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, je pokazalo da srednjovječne žene koje unose dovoljno vitamina C, imaju manje bora i manje problema sa suhom kožom.

Vitaminska bomba za kožu:
U blenderu izradite 1 kivi i pola šalice nasjeckane naranče. Smjesu nanesite na lice i ostavite ju da djeluje 15-20 minuta pa isperite hladnom vodom.

 

3. Potiče rast noktiju

Vitamin C je vrlo važan vitamin za zdrave i snažne nokte. Stimulira rast noktiju, jača ih, održava njihovu zdravu boju i smanjuje pojavu zanoktica. Ukoliko često imate zanoktice, to može biti znak nedostatka vitamina C.

 

4. Pomaže u apsorpciji željeza

Vitamin C igra vrlo važnu ulogu u apsorpciji željeza, koje je potrebno za normalno funkcioniranje organizma. Nedostatak željeza uzrokuje anemiju, koju prati umor, apatija i nedostatak energije. Sve to se negativno odražava na radnu sposobnost.