Varivo od raštike sa krumpirom

 

Raštika je zeljasto mediteransko povrće koje je dostupno kroz cijelu godinu, a najbolji joj je okus upravo tijekom hladnih zimskih mjeseci.

Siromašna je kalorijama, a bogata vitaminima i mineralima. Sadrži veliku količinu vitamina A i kalcija, ali i vitamina B skupine, te vitamina C i E. Raštika jača kosti, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, poboljšava zdravlje očiju i jača imunitet.

Upravo je jačanje imuniteta najvažnije u ovim hladnim mjesecima, stoga vam kuhar Damir preporučuje ukusno i vrlo zdravo varivo od raštike koje će vas oduševiti!

 

Sastojci:

  • 1/2 kg raštike
  • 1 glavica luka
  • 1,5 režanj češnjaka
  • 100 g pancete
  • 1 mrkva
  • 300 g krumpira
  • sol
  • papar

 

Priprema:

1. Na ulju popržite luk, pa dodajte pancetu, češnjak i naribanu mrkvu

2. Pržite još koju minutu pa ubacite krumpir i podlijte vodom

3. Pustite da kuha

4. Raštiku očistite, operite i narežite na trakice ili kockice

5. Ako je starija potrebno ju je posebno prokuhati u posoljenoj vodi oko 3 min

6. Ako je mlada, ubacite ju pred kraj kuhanja da ostane zelena i da sačuva sve nutritivne vrijednosti

7. Začinite po želji i servirajte

damir-bogunovicO AUTORU: Damir Bogunović je kuhar u vrhunskom restoranu “Kaptolska klet” pod vodstvom slavnog kuhara Tomislava Špičeka.