Upala pluća

Što je upala pluća?

Upala pluća je relativno česta upala uzrokovana virusima, bakterijama i gljivicama te izlaganjem kemijskim tvarima. Reagirajući na te čimbenike, pluća se pune tekućinom i stanicama koje izlaze iz zahvaćenog tkiva.

Simptomi:

  • Kombinacija blage vrućice i groznice, bolova u mišićima, umora, povećanih vratnih limfnih čvorova, bolova u grudima, grlobolje i kašlja karakteristični su simptomi virusne upale pluća.
  • Kombinacija visoke vrućice, kašlja s gustim, žutozelenim iskašljajem, koji može sadržati i krv, ostajanja bez daha, ubrzanog disanja, oštrih bolova u grudima koji se pogoršavaju dubokim disanjem, bolova u trbuhu te teške iscrpljenosti simptomi su bakterijske upale pluća.
  • Gubitak teka i tjelesne težine, vrućica. kašalj s iskašljajem, možda i nakon nesvjestice, može ukazivati na aspiracijsku upalu pluća.
  • U djece otežano i ubrzano disanje (više od četrdeset i pet udisaja u minuti), nagli nastup vrućice, kašalj, hripanje i plavkasta koža jesu opći znakovi upale pluća.

Liječenje:

Ako bolujete od virusne upale pluća, vjerojatno se možete liječiti i kod kuće, primjenjujući acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) i paracetamol za smanjivanje vrućice i ublažavanje bolova, unoseći mnogo tekućine i lagane hrane.

Ako bolujete od bakterijske upale pluća, liječnik će vam vjerojatno propisati antibiotik poput penicilina ili eritrornicina. Morat ćete ostati u krevetu dok vam se temperatura ne snizi i disanje ne postane normalno.

Ako je u plućima došlo do jakog oticanja, morati ćete primati kisik te će vas privremeno priključiti na respirator.

Aspiracijsku upalu pluća gotovo uvijek treba liječiti intravenskom primjenom antibiotika, pa je potreban duži boravak u bolnici.

Pneumocistična upala pluća obično se liječi mirovanjem, antibioticima poput pentamidina ili sulfametoksazola i trimetoprima te dekongestivima za smanjenje kongestije.

Za mnoge poznate vrste bakterijskih upala pluća postoje cjepiva, a mnoga su još u fazi razvoja. Cijepljenje protiv upale pluća preporuča se svim osobama starijim od 65 godina, osobama s kroničnom bolesti pluća, srpastom anemijom, srčanom bolesti, alkoholizmom te bolestima praćenim imunodeficijencijom kao što je AIDS, kao i osobama s oštećenom ili odstranjenom slezenom.