Upala krajnika

Što je upala krajnika?

Krajnici (tonzile) su nakupine limfnog tkiva smještene na stražnjoj stijenci ždrijela. Proizvode protutijela koja imaju zadaću pomoći suprotstavljanju dišnim infekcijama kod djece. Kad se ovo tkivo inficira, nastaje bolest koja se naziva upala krajnika (tonzilitis).

Upala krajnika najčešće pogađa djecu u dobi od tri do sedam godina, kada krajnici imaju najaktivniju ulogu u borbi protiv infekcija. Kako dijete raste, krajnici se smanjuju i infekcije se prorjeđuju.

Upala krajnika uglavnom nije opasna, osim ako se razvije apsces krajnika. Kad se to dogodi, oticanje može biti toliko jako da onemogući disanje. Druge komplikacije su sekundarne infekcije uha i adenoidne tegobe.

Simptomi:

Upala krajnika:

  • grlobolja s crvenim, otečenim krajnicima, može postojati bijeli iscjedak ili mrlje na krajnicima
  • otečeni i osjetljivi limfni čvorovi vrata ispod čeljusti
  • blago povišena temperatura i glavobolja prate ostale simptome

Apsces krajnika:

  • osim upaljenih krajnika, jaki bolovi i osjetljivost u području mekog nepca, na svodu usne šupljine i otežano gutanje
  • izrazito prigušen govor, kao kad dijete govori s ustima punim hrane; posljedica apscesnog oticanja

Liječenje:

Pedijatar će pregledati djetetove krajnike i uzeti bris grla kako bi provjerio radi li se o streptokoknoj upali. Za utvrđivanje tonzilarnog apscesa, liječnik će pregledati krajnike i meko nepce. Ako otkrije apsces, može ga drenirati.

Liječnik će propisati antibiotik, na primjer penicilin ili eritromicin i za streptokoknu infekciju i za apsces. Djetetu treba dati cijelu dozu. Ako nije pod nadzorom, streptokokna bakterija može izazvati teške autoimune poremećaje kao nefritis ili reumatsku groznicu.