Koju ulogu ima voda u našem tijelu?

 

Hidratacija tijela je vrlo važna u svim godišnjim dobima

Kod ljudi je mehanizam žeđi slabo razvijen. Kada osjetite žeđ to je signal da je vaše tijelo već djelomično dehidrirano. Stoga je važno osigurati adekvatnu hidrataciju organizma, tokom svih mjeseci, ali i prije i poslije fizičke aktivnosti.

 

Tjelesna potreba za vodom ovisi o više faktora

Voda u našem tijelu je kao otapalo. Osigurava prijenos tvari u tijelu, regulira tjelesnu temperaturu i služi za „podmazivanje“ organizma. Metaboličke aktivnosti kao što su proizvodnja energije i izgradnja, ne bi bile moguće bez vode.

Tjelesna potreba za vodom ovisi o temperaturi, razini svakodnevnih aktivnosti, metaboličkim potrebama i dobi. Isto tako, bolesti utječu na normalnu funkciju potrebe tjelesnih tekućina. Probavni problemi, kao što je proljev, uzrokuju veliki gubitak vode u vašem tijelu te je u takvim slučajevima ispijanje vode jedini način u sprječavanju dehidracije.

Voda je neophodna za pravilan rad metabolizma. Osnovno je pravilo da na svakih 1000 kalorija treba popiti 1 litru vode. Starost igra važnu ulogu u određivanju količine vode koju tijelo treba za normalno funkcioniranje. Beba treba 1,5 l vode dnevno, dok je odraslima potrebno 2-3 l dnevno. Aktivne osobe, ovisno o jačini aktivnosti, trebaju unositi i više vode, pogotovo u vrućim danima.

 

Voda je neophodna za sve funkcije u tijelu

Za vodu se kaže da je najzdraviji napitak. Taj argument ide u prilog činjenici da naše tijelo bez vode ne bi moglo izvoditi svakodnevne funkcije koje su potrebne za život poput disanja, probave, asimilacije, rada metabolizma, izlučivanja i regulacije tjelesne temperature.

Voda je neophodna za otapanje i prijenos hranjivih tvari. Održava u ravnoteži krvni tlak, kiselost tijela i sastav svih kemijskih reakcija. Pravilnu cirkulaciju i rad organa naše tijelo kontinuirano i stalno održava u prirodnoj ravnoteži zahvaljujući vodi. Iz tog razloga, treba imati na umu da naše tijelo za sve navedene funkcije, redovito treba hidrataciju. Od unesene 2,5 l vode dnevno naše tijelo, za normalan rad tjelesnih funkcija, iskoristi oko 1,5 l vode.

Čovjekov je zadatak da tijelu osigura dovoljnu količinu vode, da bi se mogao održati pravilan rad tijela i da bi se izbjegle različite bolesti, nepravilan rad organa i dehidracija tijela.