6 domaćih sirupa za ublažavanje kašlja

 

Kašalj je jedan od neugodnijih simptoma prehlade i teško ga se riješiti. Kašalj može biti u pratnji drugih neugodnosti, kao što su bol u prsima, umor i inkontinencija. Često se događa i da noću ne možemo spavati zbog neugodnog kašlja i nadraženosti grla. Gotovo uvijek posežemo za tabletama i umjetnim preparatima koji garantiraju ublažavanje kašlja, no to nije uvijek tako. Prirodni lijekovi su u nekim slučajevima učinkovitiji od lijekova, a nekima su i draži.

 

Limun i med

Pomiješajte 2 žlice limunovog soka sa 1 žlicom meda. U to dodajte prstohvat ljute paprike. Med oblaže grlo i smiruje nadraženo tkivo. Limun smanjuje upalu i opskrbljuje tijelo vitaminom C koji se bori protiv infekcije. Ljuta paprika potiče cirkulaciju krvi u tom području, čime se ubrzava proces ozdravljenja. Umjesto ljute paprike, možete staviti malo svježe narezanog luka u kojem se nalaze sastojci koji potiču refleks kašlja i iskašljavanje sluzi.

 

Med i luk

Ogulite i sitno narežite luk (5-6 srednje veličine). Pomiješajte luk sa 4 žlice meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad zdjele sa vodom koja kuha. Poklopite i lagano kuhajte 2 sata. Procijedite i uzmite 1 žlicu svaka 2-3 sata.

 

Klinčić i med

Za pripremu sirupa za smirenje grla pomiješajte 5-6 klinčića sa šalicom meda i ostavite u hladnjaku preko noći. Ujutro maknite klinčiće i uzmite žličicu meda po potrebi. Klinčić smanjuje bol, a med smiruje upalu.

 

Ocat od malina

Ocat od maline možete uzeti sa žlicom, samog ili sa sokom ukoliko vam ne odgovara okus. Ocat je također koristan za grgljanje ako vas boli grlo i kašljete.

 

Sirup od šipka

Stari lijek za kašalj je sirup od šipka koji blago oblaže grlo i bogat je vitaminom C.

 

Đumbir

Đumbir ima protuupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu učiniti pozitivne stvari za vaše zdravlje. Jača imunološki sustav pa se koristi kao prirodni lijek protiv prehlade i ublažavanje kašlja. 1 čajnu žličicu naribanog đumbira prelijte s 2 dcl vruće vode i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Po želji možete dodati med i limun.