Trikovi u kuhinji: čišćenje sodom bikarbonom

 

Soda bikarbona se ne koristi samo za pečenje kolača i žgaravicu. Ona ima mnogobrojne primjene u kuhinji: od čišćenja i pranja do održavanja i osvježavanja. Čišćenje sodom bikarbonom, ne samo da ćete uštedjeti vaše vrijeme i novac, već ćete također izbjeći izlaganje štetnim kemikalijama koje nisu dobre niti za vas niti za okoliš. Donosimo vam trikove za čišćenje sodom bikarbonom koje možete primjenjivati u kuhinji.

 

Soda bikarbona za čišćenje i osvježavanje

Očistite dasku za rezanje: Očistite svoju drvenu ili plastičnu dasku za rezanje tako da utrljate pastu od 1 žlice sode bikarbone, 1 žlice soli i 1 žlice vode. Temeljito isperite toplom vodom.

Riješite začepljen odvod: Ulijte 1 šalicu sode bikarbone, a zatim 1 šalicu vrućeg octa u začepljen odvod. Pustite da odstoji oko 30 minuta, a zatim dodajte 1 litru kipuće vode. Ako je potrebno ponovite postupak.

Pojačajte svoj deterdžent za pranje posuđa: Dodajte 2 žlice sode bikarbone na uobičajenu količinu tekućine za pranje posuđa koju koristite, kako bi ga pojačali za uklanjanje masnoće.

Osvježite perlicu za suđe: Pospite 1/2 šalice sode bikarbone na dno perilice kako bi uklonili neugodne mirise.

Očistite svoj hladnjak: Uklonite neugodne mirise i mrlje u hladnjaku tako da stavite malo sode bikarbone na vlažnu spužvu i ribate površinu. Kada ste gotovi, ostavite malu posudu sa sodom unutar hladnjaka.

Očistite mikrovalnu pećnicu: Stavite posudu sa otopinom od 2 žlice sode bikarbone i 1 šalice vode u mikrovalnu pećnicu te ju uključite na 2-3 minute. Izvadite posudu, a zatim obrišite mikrovalnu vlažnom krpom.

Uklonite mrlje od kave i čaja sa šalica: Umočite vlažnu krpu u sodu bikarbonu, a zatim nježno trljajte šalice i tanjuriće kako bi uklonili mrlje.

Očistite termosicu: Ispunite termosicu mješavinom od 1/4 šalice sode bikarbone i 1 litre vode te ju ostavite preko noći. Dobro isperite prije uporabe.

Riješite se masnih mrlja na štednjaku: Mrlje na štednjaku navlažite i pospite sa malo sode bikarbone. Utrljajte ju vlažnom spužvom te za par minuta odstranite.

Uklonite miris iz ruku: Jednostavno namočite ruke i snažno ih trljajte sa oko 2 žličice sode bikarbone umjesto sapuna. Na taj ćete način ukloniti miris češnjaka ili ribe sa vaših ruku.

 

Soda bikarbona za namirnice

Očistite voće i povrće: Operite voće i povrće u hladnoj vodi s 2-3 žlice sode bikarbone kako bi uklonili svu nečistoću koju za sobom ostavlja voda iz slavine. Također možete staviti malu količinu sode bikarbone na čistu mokru krpicu i očistiti namirnice. Budite sigurni da ih temeljito isperete prije posluživanja.

Omekšajte meso: Omekšajte meso tako da u njega utrljate sodu bikarbonu i ostavite u hladnjaku 3-5 sati. Dobro isperite prije kuhanja ili pečenja.

Uklonite neugodan miris ribe: Potopite sirovu ribu u 1 litru vode i 2 žlice sode bikarbone. Držite ju u tome oko sat vremena u hladnjaku. Isperite ribu i osušite ju prije kuhanja.

Smanjite okus octa: Ako stavite previše octa u jelo, dodajte vrlo malo sode bikarbone kako bi smanjili njegov okus. Ako dodate previše sode, ona će se u kombinaciji s octom početi pjeniti. Iz tog je razloga važno paziti na doziranje.