Šparoge: idealna namirnica za čišćenje organizma

 

Šparoge su najbolji prirodni izvor folne kiseline i antioksidansa. Imaju samo oko 20 kcal na 100 g, ne sadrže masnoće i kolesterol, te su zbog toga idealna proljetna hrana koja osigurava temeljito čišćenje organizma. Sadrže vitamine A, B, C, E i K, željezo, bakar, mangan, kalij, magnezij, cink.

 

Prirodni antioksidansi

Šparoge su najbolji prirodni izvor folne kiseline i antioksidansa. Sadrže glutation, koji je jedan od najjačih antioksidansa koji ima antikancerogena svojstva. Važan je za imunološki sustav, te je najjači saveznik u čišćenju organizma. Također jača stjenke krvnih žila i kapilara te ih štiti od oštećenja.

Šparoge su prije svega poznate po svojem diuretskom učinku. Pospješuju izlučivanje vode i pomažu u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline. Nekoliko sati nakon konzumiranja šparoga, urin ima izrazito jak miris.

Zbog saponina i flavonoida, šparoge imaju antiupalna svojstva, pa zbog toga štite od bolesti srca i krvnih žila. Uz to, pomaže smanjiti kolesterol i visoki krvni tlak.

 

Kupovina i priprema

Kada šparoge kupujete na tržnici, obratite pozornost da stabiljke nisu uvele ili drvenaste, već čvrste i sočne. Kada šparoge stoje neko vrijeme, gube svoj karakterističan okus pa ih je najbolje koristiti odmah.

Divlje šparoge nije potrebno guliti, samo odlomiti na dijelu gdje počinju biti tvrđe. Najlakši način da to učinite je da primite oba kraja šparoge i savite. Ona će puknuti na mjestu između tvrdog i mekog dijela.

Domaće šparoge se u kuhanju koriste cijele, a divljima se uklanja drvenasti dio. Obje se kuhaju svega nekoliko minuta (do 10 min) ovisno o debljini.

Šparoge se mogu jesti sirove, kuhane, pirjane, pečene i ukiseljene. Gotovo obavezni dodaci šparogama su maslinovo ulje i češnjak koji naglašavaju njihov okus. Ako vam se sviđa okus šparoga, uz malo mašte možete pripremiti vrlo ukusne salate, umake, rižota i najpopularniju kajganu s šparogama.

 

Salata od šparoga

Pripremite oko 150 g šparoga i uklonite im drvenaste krajeve. Narežite ih na komadiće (oko 3 cm), po ih kuhajte u slanoj vodi 5-10 minuta. Ocijedite ih.

Za preljev, dobro izmiješajte 2 žlice octa, 6 žlica maslinovog ulja, 1 žličicu senfa, te malo soli i papra. 4 tvrdo kuhana jaja izrežite na kockice i pomiješajte s umakom. Dodajte šparoge i poslužite.

 

Kajgana s šparogama

Pripremite šparoge i uklonite im krajeve. Na 1 žlici maslinovog ulja popržite nasjeckani luk. Dodajte narezane šparoge i pržite ih oko 3 minute. Nakon toga dodajte nasjeckani pršut i 1 češanj češnjaka. Nakon kratkog prženja dodajte tučena jaja. Posolite, poparite i poslužite.