Sok od naranče potiče moždanu aktivnost

 

Stručnjaci tvrde da redovita konzumacija soka od naranče može poboljšati učinkovitost mozga kod starijih ljudi. Dodaju da se rezultati očituju u manje od dva mjeseca, što se može vidjeti u poboljšanju pamćenja, govora i vremena reakcije.

 

Važni flavonoidi

Smatra se da sok od naranče potiče moždanu aktivnost zbog velike količine flavonoida koja se nalazi u naranči. Flavonoidi mogu poboljšati memoriju pomoću aktivacije signalnih puteva u hipokampusu, dijelu mozga koji je povezan s učenjem i pohranom podataka.

Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu u Readingu u trajanju od 8 tjedana, uključivalo je 37 zdravih dobrovoljaca od 60-81 godine. Od njih se zahtijevalo da svaki dan piju 500 mililitara soka od naranče, a rezultati su pokazali  značajno poboljšanje njihove moždane aktivnosti. Njihova memorija i vrijeme reakcije prilikom govora su mjereni na početku i na kraju istraživanja. Utvrđeno je da su rezultati na kraju istraživanja bili bolji od onih na početku za 8%.

 

Stanovništvo stari

Dr. Daniel Lamport, autor istraživanja, tvrdi da će se do 2100. godine broj ljudi starijih od 60 godina utrostručiti. Zbog toga ovakva istraživanja postaju vrlo važna kako bi se utvrdilo na koje se sve načine mogu poboljšati kognitivne funkcije kod starijih ljudi.

Sok od naranče sadrži mnoge flavonoide, koji su prisutni i u borovnicama. Nedavne studije su pokazale da flavonoidi mogu poboljšati pamćenje, pa čak i protok krvi.

Male promjene u svakodnevnoj prehrani, kao što su uvrštavanje voća i povrća bogatog flavonoidima u jelovnik, mogu poboljšati zdravlje i funkcije mozga“, kaže dr. Lamport.

 

Oprez kod izbora soka od naranče

Iako su rezultati istraživanja odlični, potrebno je znati da kupovni sok od naranče sadrži puno šećera te je prava kalorijska bomba. Bez obzira na etiketu na kojoj piše da je sok 100% prirodan, zapravo sadrži priličan broj kalorija s niskim postotkom nutrijenata. Zbog toga je najbolja opcija svježe cijeđeni sok od naranče koji neće sadržavati aditive, konzervanse i dodatne šećere.