Soda bikarbona kao suhi šampon i dezodorans

 

Koristite li sodu bikarbonu kao sredstvo za čišćenje? Ili ju možda imate u hladnjaku kako bi uklonila neželjene mirise? To su odlične namjene sode koju je svaka domaćica barem jednom isprobala. Osim što može služiti za čišćenje, soda bikarbona je odlična zamjena za različite vrste kozmetičkih preparata.

 

Lakše češljanje kose

Ako za njegu kose koristite previše maski, seruma, sprejeva i sličnih proizvoda, može se dogoditi da vam kosa postane zapetljana. Taj se problem može riješiti uz pomoć sode bikarbone. U ruku stavite uobičajenu dozu šampona za kosu i na to istresite sodu bikarbonu veličine lješnjaka. Utrljajte mješavinu šampona i sode među rukama i nanesite na vlažnu kosu. Perite kosu kao i kod normalnog pranja pa isperite. Time ćete postići da vaša kosa bude znatno sjajnija i da se lakše raščešljava.

 

Zamjena za suhi šampon

Kada imamo masnu kosu, a nemamo vremena za pranje najbrže rješenje je suhi šampon. No, možda nam ga upravo tada ponestane ili nam jednostavno nije pri ruci. U tom slučaju je soda bikarbona odlično rješenje. Na tjeme nanesite malo sode pa prstima umasirajte i nakon toga pročešljajte kosu. Rezultat će biti na izgled čista kosa puna volumena.

 

Zamjena za dezodorans

Ako ste jedni od onih koji imaju osjetljivu kožu ispod pazuha, umjesto kupovnih dezodoransa možete koristiti sodu bikarbonu. Ona neutralizira neugodne mirise i uklanja ih. Na taj ćete način izbjeći aluminij i parabene koji se nalaze u gotovo svim dezodoransima. Pomiješajte prstohvat sode bikarbone sa malo vode i nanesite na pazuh. Ovakav prirodni dezodorans neće ostaviti nikakve mrlje kao što to čine neki dezodoransi.

 

Opekline od sunca i modrice

Soda bikarbona može ublažiti manje modrice nastale depilacijom, te olakšati peckanje od blagih opeklina. Pomiješajte hladnu vodu i sodu bikarbonu, pa čistom gazom nanesite mješavinu na zahvaćeno područje. Kada se mješavina osuši, isperite ju hladnom vodom.

 

Smanjuje osjećaj svrbeža

Nakon zimskih mjeseci, koža je oštećena od hladnoće i grijanja te joj je potrebna posebna njega. U tom slučaju je najčešći problem nadraženost kože i svrbež. Svrbež možemo ublažiti tako da u kupku dodamo ½ šalice sode bikarbone. Na taj će način koža omekšati, a svrbež smanjiti.