Signali flertovanja: što nesvjesno činimo kada nam se netko sviđa?

 

Znate li da nas signali flertovanja zapravo vrlo lako odaju i kazuju drugoj osobi da nas privlači? Radi se o znakovima neverbalne tjelesne komunikacije koji se mogu uvježbati iako se najčešće pojavljuju instinktivno i na podsvjesnom nivou.

 

Zrcaljenje

Ništa vas neće tako dobro povezati s drugom osobom kao kada podešavate ili zrcalite njeno ponašanje. Zrcaljenje je, kada pri susretu i komunikaciji sa drugom osobom, pokretima tijela oponašate drugog tj. radite ono što drugi radi očima, mimikom lica, rukama, pokretom tijela. To mogu biti ukrštene ruke, noge, nagnutost tijela na određenu stranu. Teorija koja stoji iza principa “zrcaljenja” kaže da mi volimo ljude koji su nam slični. Ako se neko ponaša na isti način kao i mi, lako stičemo dojam da nam je sličan, da je u istom raspoloženju, pa čak i da misli i osjeća iste stvari kao i mi.

 

Podizanje obrva

Kada ugledamo nekog tko nam se sviđa, naše se obrve podignu u luk na gore. Osoba kojoj se sviđamo će izdizanjem obrva odgovoriti bez svjesne namjere. Stručnjaci tvrde da je podizanje obrve najneposredniji znak pozdravljanja i izraza dopadljivosti između ljudi.

 

Treptanje

Zjenice očiju se šire kada smo zainteresirani za osobu s kojom smo u kontaktu. Kada su zjenice raširene, veća količina svjetlosti ulazi u naše oči, a to izaziva treptanje. To je razlog zašto bez svjesne namjere trepćemo kada nam se netko sviđa. Treptanje čini osobu privlačnijom suprotnom spolu.

 

Zaključak

Prije nego što pokušate koristiti navedena saznanja i namjerno slati poruke i flertovati  govorom tijela, jedno upozorenje: ne donosite zaključke isključivo bazirane na govoru tijela, jer i oni mogu biti varljivi. Tako primjerice, prekrštene ruke mogu značiti da vaš sugovornik nije raspoložen za komunikaciju, ali mogu značiti i da mu je hladno, te da se pokušava zagrijati.  Ne flertujete pokretima tijela namjerno – najsigurniji znakovi koje tijelo odašilje su oni koji se pojave spontano, a sve navedeno koristite da otkrijete i pravilno tumačite govor svoga tijela i tijela osobe koja vam se sviđa.

 

dr.med. Jelica Popić

jelica-popicRavnateljica Učilišta Lovran, Spa Wellness Akademije

Jelica Popić je završila Medicinski fakultet i Pedagoško psihološko obrazovanje za nastavnika u Rijeci, stručni studij iz Kibernetike psihoterapije u Zagrebu, stručno usavršavanje iz TKM medicine u Ljubljani, pohađala je poslijediplomski znanstveni studiji «Upravljanje kvalitetom u hotelijerstvu i turizmu» u Opatiji i medical wellness akademiju- Ausbuildung Reiteralm, Njemačka.

Zaposlena je na poslovima ravnateljice i nastavnika u Spa Wellness akademiji, ustanovi za obrazovanje odraslih iz Lovrana – u području zdravlja, wellness-a i turizma.

Uža specijalnost u stručnom radu joj je Health & Wellness coaching. Kaže da svaki pojedinac, partneri, porodica i radna organizacija imaju jedinstvene potencijale i sposobnost da pronađu “put kojim se lakše ide” sa “mjesta” na kojem jesu, prema “mjestu” gdje žele i mogu biti- a da je njezin “put” da im u tome pomaže.

 

.