Savjeti za kosu koji će ju učiniti sjajnom, zdravom i lijepom

 

S obzirom da je kosa mrtvo tkivo, trošimo jako puno vremena, novaca i energije na njezinu njegu. Osim što nas uljepšava, kosa štiti našu glavu i pomaže održavati tjelesnu temperaturu.

Kosa je, kao i nokti, proširenje epidermisa – vanjskog sloja kože. Sastoji se uglavnom od proteina. U prosjeku, žena dnevno izgubi stotinjak vlasi, a pretjerano ispadanje kose može ukazivati na neke poremećaje. Kosu je potrebno redovito tretirati hranjivim maskama kako bi se obnovila i ojačala.

 

Najvažniji savjeti za kosu koji će ju učiniti zdravom i lijepom

 

1. Za kosu bez sjaja umasirajte pola šalice običnog jogurta u vlažnu kosu i ostavite da djeluje 20 min. Isperite prvo toplom vodom pa nakon toga hladnom. Na kraju operite kosu sa šamponom i regeneratorom.

 

2. Za suhu kosu pomiješajte maslinovo i kokosovo ulje. Maslinovo ulje je jedan od najboljih prirodnih sastojaka za kosu dok je kokosovo ulje bogato vitaminom E, vitaminom D i željezom. Mješavinu oba ulja umasirajte u kosu, od korijena do vrhova, oblikujte ju u punđu i ostavite da djeluje 15-30 minuta. Ako imate jako oštećenu kosu, ostavite ulje duže da djeluje. Nakon toga dobro isperite i operite kosu kao i obično.

 

3. Za slabu i oštećenu kosu napravite masku od banane i meda. Banana sadrži željezo i vitamin A koji jača kosu i štiti ju od oštećenja. Ova maska je idealna za one koji imaju tanku kosu sklonu opadanju. Bananu je potrebno izmiksati u blenderu ili ju dobro izgnječiti vilicom. U nju dodati 1 žlicu meda i dobro promiješati. Masku nanesite na kosu i držite ju 15-20 minuta da djeluje. Nakon toga ju isperite i operite kao i obično.

 

4. Kokosovo ulje je odličan prirodni proizvod, koji je ključan za rast kose. Hidratantna svojstva kokosovog ulja pomažu ojačati kosu i smanjiti njezino lomljenje, čime se potiče rast kose. Ako imate suhu kosu, kokosovo ulje može se koristiti kao savršen dnevni ovlaživač. Malu količinu kokosovog ulja stavite na dlanove, protrljajte i primijenite na pramenove kose između šamponiranja i regeneratora.

 

5. Prehrana, hipotireoza, hormonalne promjene i autoimune bolesti. Kvaliteta vaše kose ovisi o različitim čimbenicima. Ako primijetite da se vaša kosa mijenja i zbog toga ste zabrinuti, potrebno je promijeniti prehranu i jesti određene namirnice koje mogu ublažiti probleme s kosom. Što jesti pogledajte OVDJE.

 

6. Ricinusovo ulje daje kosi zdrav izgled i čini ju gušćom. Redovitom upotrebom može obnoviti kosu oštećenu od bojanja, peglanja i feniranja. Ono zbog čega se najčešće koristi je njegova sposobnost da potiče rast kose, čak i na mjestima na kojima kosa prije nije rasla.

 

7. Ispucali vrhovi su ono čega se svaka žena želi riješiti na što brži način. Najčešće se javljaju kod suhe kose, a mogu biti uzrokovani zbog toplinskih, kemijskih ili mehaničkih razloga. Sunčeve zrake, suho tjeme, jaki preparati za kosu, pegle za kosu, uvijači, pretjerano korištenje sušila za kosu te češljanje mokre kose su jedni od najčešćih razloga zbog kojih se javljaju ispucali vrhovi. Kako ih tretirati pogledajte OVDJE.