Šarlah

Što je šarlah?

Šarlah je jedna od dječjih bolesti koju su pripitomili antibiotici. Nekad je to bila raširena i opasna bolest, no danas je rijetka i lako se liječi. Bolest se najčešće javlja kod djece između druge i desete godine. Nakon inkubacije od dva do pet dana, bolest obično započinje s vrlo visokom temperaturom, do 40 °C. Oko 12 do 48 sati kasnije javlja se prepoznatljiv grimizni osip, prvo na vratu i prsima, a onda po cijelom tijelu. Osip je na dodir sličan brusnom papiru i najgušći je iznad pazuha i u preponama. Jezik isto lako otekne i postane svijetlocrvene boje. Nakon tri dana osip i vrućica se povuku, no jezik može ostati otečen još nekoliko dana.

Za razliku od drugih dječjih bolesti poput rubeole i ospica, šarlah se mora aktivno liječiti jer u suprotnom može dovesti do artritisa, žutice, bubrežnih tegoba i reumatske groznice.

Uzroci:

Šarlah je zarazna bolest koju uzrokuje streptokokna bakterija, a širi se dodirom sa zaraženom osobom ili udisanjem bakterije. Kad se nađe u ždrijelu ili grlu, bakterija se razmnožava i stvara otrov (toksin) koji kola krvlju izazivajući opisane simptome.

Simptomi:

Šarlah se najčešće javlja kod djece. Simptomi su sljedeći:

  • svijetlocrveni ili grimizni osip, koji se obično prvo javlja na vratu ili prsima
  • visoka temperatura
  • upala grla
  • jezik prekriven crvenim pjegama
  • oticanje limfnih čvorova vrata
  • povraćanje

Obratite se liječniku:

Ako se kod djeteta pojave simptomi šarlaha, posebice ako je dijete nedavno preboljelo streptokoknu upalu grla. Ako se ne liječi, šarlah može izazvati teške komplikacije koje zahvaćaju srce, bubrege i druge organe.

Dijagonostički postupci:

Pedijatar će pregledati djetetovo grlo i učiniti kulturu brisa grla kako bi se ustanovilo je li prisutna strep-tokokna bakterija.

Liječenje:

U slučaju da se ne liječi antibioticima, šarlah može imati ozbiljne komplikacije. Ako mislite da je vaše dijete oboljelo od ove bolesti, odmah se javite pedijatru.