Ljetna salata od komorača i grejpa

 

Za vruće ljetne dane kuhar Damir predlaže ukusno, lagano i vrlo jednostavno jelo – ljetna salata od komorača i grejpa.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 300 g rikole
  • 2 komorača
  • 60 g grožđica
  • 2,5 dcl aceta balsamica
  • 1 veći grejp (crveni ili žuti)
  • 50 g pinjola
  • 30 g grana padano sira
  • 1,5 dcl maslinovog ulja
  • sol po želji

Priprema:

Komorač očistite, operite i narežite na sitne trakice. Stavite ga u posudu sa vodom i ledom i pustite da odstoji 2 sata u hladnjaku (da postane hrskav). Grožđice namočite u aceto balsamico i pustite da odstoji. Pinjole lagano prepecite na tavi kako bi dobili bolju aromu. Grejp ogulite i nožem izrežite filete iz njega. Višak soka koji iscuri tokom rezanja spremite sa strane. Na tanjur stavite opranu rikolu, pa na nju komorač, grožđice i filete grejpa. U posudi pomiješajte aceto balsamico (u kojem su se marinirale grožđice), maslinovo ulje, sok od grejpa koji ste sačuvali i malo soli, pa prelijte preko salate. Na vrh posipajte prepržene pinjole i naribajte grana padano sir.

SAVJET: Umjesto pinjola možete koristiti bademe, orahe ili neke druge orašaste plodove.

Damir Bogunović

damir-bogunovicDamir Bogunović (28) je profesionalni kuhar u vrhunskom restoranu Kaptolska klet pod vodstvom slavnog kuhara Tomislava Špičeka. Svoju profesionalnu karijeru je započeo sa 18 godina i od tada je radio u mnogim hrvatskim restoranima od kojih su neki Restoran Špiček, Steakhouse Nook, hotel Fortuna (Hvar), Konoba Lambik (Milna) i sada Kaptolska klet.

.