Rubeola

Što je rubeola?

Rubeola je blaga bolest koja u mnogim slučajevima za dijete nije neugodnija od prehlade. Osobe koje su jednom imale rubeolu razviju za nju doživotni imunitet. Rubeola je opasna za nerođeno dijete, osobito za vrijeme prva tri mjeseca. Kod trudne žene koja dođe u dodir s rubeolom postoji 20-30% rizika da će roditi defektno dijete. Mane uključuju slijepoću, gluhoću i prirođene srčane mane. Prije nego zatrudni, žena bi trebala provjeriti je li zaštićena cjepivom.

Simptomi:

Dijete koje ima rubeolu ne mora izgledati ili djelovati bolesno, no simptomi mogu biti sljedeći:

  • blago povišena temperatura i natečene žlijezde iza ušiju i na vratu, otraga i sa strane
  • gubitak teka, razdražljivost, gubitak zanimanja za osobnu njegu
  • kod starijeg djeteta ili tinejdžera bolovi u zglobovima

Crveni osip javlja se kod samo oko polovice slučajeva rubeole. Kad se pojavi, rubeola započinje na licu i trupu te se širi na ruke i noge. Potrebno je oko četiri dana da rubeola izblijedi.

Liječenje:

Nikakvo medicinsko liječenje nije potrebno djetetu zaraženom rubeolom. Ako ste trudni i izloženi ste rubeoli, trebate odmah otići k liječniku. Što ranije u trudnoći dođete u dodir s rubeolom, rizik urođenih mana kod djeteta je veći.

U nekim slučajevima liječnik će vam možda savjetovati da razmislite o prekidu trudnoće iz medicinskih razloga. Međutim, nakon dvadesetog tjedna trudnoće rizik da će dijete imati manu izazvanu izIoženoku rubeoli postaje neznatan.