Rižoto sa šparogama, piletinom i crvenom rižom

 

Idealan obrok pun hranjivih tvari može biti rižoto sa šparogama, piletinom i crvenom rižom.

Šparoge su najbolji prirodni izvor folne kiseline i antioksidansa. Imaju samo oko 20 kcal na 100 g, ne sadrže masnoće i kolesterol, te su zbog toga idealna proljetna hrana koja osigurava temeljito čišćenje organizma. Sadrže vitamine A, B, C, E i K, željezo, bakar, mangan, kalij, magnezij, cink.

Crvena riža je vrlo zanimljiva i hranjiva namirnica koja se može uklopiti u svaki jelovnik. Nastaje fermentacijom pomoću kvasca Monascus purpureus. U Kini se koristi kao narodni lijek za bolesti srca i krvnih žila. Istraživanja su pokazala da crvena riža može smanjiti kolesterol, povećati dobar HDL kolesterol i poboljšati zdravlje srca i krvnih žila.

 

Za 4-6 osoba

Sastojci:

  • 400 g crvene riže
  • 500 g piletine
  • 1 glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 300 g zelenih šparoga
  • povrtna ili pileća kocka za juhu
  • 80 g maslaca
  • sol i papar

 

Priprema:

1. Luk sitno nasjeckajte i popržite na maslinovom ulju do zlatne boje

2. Nakon toga dodajte piletinu narezanu na trakice

3. Kada meso poprimi blago zlatnu boju, dodajte češnjak i pržite još 5 minuta

4. Ubacite crvenu rižu i postupno podlijevajte vodom

5. Na pola kuhanja riže, razmutite kocku za juhu u vrućoj vodi i njime lagano podlijevajte rižu

6. Kada se počne stavljati temeljac, dodajte šparoge, pa i dalje podlijevajte temeljcem dok rižoto ne bude gotov

7. Na kraju umiješajte maslac, pa posolite i popaprite

 

SAVJET: Umjesto šparoga možete koristiti brokulu ili cvjetaču. Šparogama je potrebno

Damir Bogunović

damir-bogunovicDamir Bogunović (28) je profesionalni kuhar u vrhunskom restoranu Kaptolska klet pod vodstvom slavnog kuhara Tomislava Špičeka. Svoju profesionalnu karijeru je započeo sa 18 godina i od tada je radio u mnogim hrvatskim restoranima od kojih su neki Restoran Špiček, Steakhouse Nook, hotel Fortuna (Hvar), Konoba Lambik (Milna) i sada Kaptolska klet.

 

.