Rak pluća

Što je rak pluća?

Iako je rak pluća glavni uzrok smrti od raka, također je i jedna od onih vrsta raka koju je najlakše spriječiti. Najmanje 4 od 5 slućajeva povezano je s pušenjem, a uzročno-posljedična veza je dokazana. Tijekom 1920-ih godina velik broj muškaraca počeo je pušiti, vjerojatno kao reakcija na povećano reklamiranje.

Dvadeset godina kasnije naglo je porasla pojava raka pluća. U 1940-im godinama više je žena počelo pušiti. Dvadeset godina kasnije nastao je sličan dramatičan porast raka pluća kod žena.

Rak pluća gotovo uvijek počinje u spužvastim, ružičasto-sivim stijenkama bronhija – cjevastih, razgranatih dišnih putova u plućima. Do sada je utvrđeno više od 20 vrsta zloćudnih tumora koji započinju u plućima.

Glavni tipovi su rak pluća malih stanica i rak pluća stanica koje nisu male. Češća vrsta raka stanica koje nisu male dalje se dijeli na rak stanica mnogoslojnog pločastog epitela, adenokarcinom i rak velikih stanica.

Rak mnogoslojnog pločastog epitela obično započinje u stanicama središnjih bronhija, najvećih ogranaka bronhijalnog stabla. To je najčešći oblik raka pluća kod muškaraca i kod pušača. Najlakše ga je otkriti rano, budući da će se njegove specifične stanice vjerojatno pojaviti u analizama uzoraka ispljuvka. Najbolje reagira na liječenje zato što se širi razmjerno sporo.

Adenokarcinom – najčešći tip raka pluća kod žena i nepušača obično se pojavljuje u vanjskim krajevima pluća u malim bronhijima ili još manjim bronhiolima. Adenokarcinom se često širi na prostore između pluća i prsišta, a njegov tipičan položaj otežava rano otkrivanje.

Rak velikih stanica je skupina više vrsta raka velikih stanicama abnormalnog izgleda koje se pojavljuju na vanjskim rubovima pluća. Oni su najrjeđi u skupini raka pluća stanica koje nisu male.

Rak pluća malih stanica najagresivniji je oblik ove bolesti; također se naziva i rak zobenih stanica jer pod mikroskopom stanice podsjećaju na zrna zobi. Kao i rak stanica mnogoslojnog pločastog epitela, ovaj oblik raka obično se pojavljuje u središnjim bronhijima. Širi se brzo, često prije nego što se pojave simptomi, što ga čini posebno opasnim.

Simptomi:

U ranim stadijima raka pluća najčešće nema simptoma. Kad se simptomi počnu pojavljivati, obično su posljedica začepijenih dišnih putova ili proširenja raka na ostale dijelove tijela.

Simptomi mogu biti:

  • kronično kašljanje, hrapavo kašljanje, katkad uz ispljuvak prošaran krvlju – tzv. pušački kašalj
  • ponavljanje infekcija dišnih putova, ukijučujući bronhitis ili upalu pluća
  • zadihanost, teško disanje, stalna bol u prsima
  • promuklost
  • oticanje vrata i lica
  • bol i slabost u ramenima, rukama ili šakama
  • ako se rak raširio izvan pluća: slabost, gubitak težine i teka, povremena temperatura, jake glavobolje i bolovi u tijelu

Liječenje:

Odlučivanje za operaciju ne zasniva se samo na obliku raka pluća i tome koliko se rak proširio, već i na općem zdravstvenom stanju bolesnika. Mnogi bolesnici s rakom pluća, posebno pušači, već imaju plućnih ili krvožilnih problema koji isključuju operaciju. Nekada se smatralo da rak koji se proširio na limfne čvorove između pluća nije moguće operirati, ali kombiniranjem operacije s kemoterapijom i zračenjem prije i poslije operacije povećala se i stopa izlječenja.