Rak maternice

Što je rak maternice?

Kod žena koje su u dobi za rađanje, sluznica maternice (endometrij) se svaki mjesec zadeblja i priprema za prihvaćanje oplođenog jajašca. Ako ne dođe do oplodnje jajašca, suvišni slojevi tkiva i krv ljušte se i izbacuju menstrualnim krvarenjem. Razne bolesti, i dobroćudne i zloćudne, mogu utjecati na maternicu.

Većina karcinoma maternice nastaje u endometriju i nazivaju se rak sluznice maternice ili endometrijski karcinom. Najagresivniji sarkom maternice javlja se u mišićnoj stijenci maternice i uzrok je manje od 5% svih slučajeva.

Fibroidni tumori stijenke maternice su dobroćudni i nisu prekancerozni te žene koje ih imaju nisu izložene većoj opasnosti od raka maternice.

Hiperplazija endometrija je najteže dobroćudno oboljenje maternice, a kod nekih žena razvije se u rak maternice.

Simptomi:

Rak maternice u početku nema nikakvih simptoma. Simptomi se uglavnom pojavljuju s rastom zloćudne tvorbe, ali 5% žena s rakom maternice nema nikakvih simptoma sve dok se bolest ne proširi na druge organe.

Najčešći simptomi su:

  • Abnormalno krvarenje iz rodnice. Prije menoupauze to znači neobično obilno mjesečno krvarenje ili krvarenje između mjesečnica. Kod žena koje ulaze u menopauzu, to znači bila koje krvarenje iz rodnice, osim ako je žena na nadomjesnom hormonskom liječenju. Žene u postmenopauzi koje primaju nadomjesno hormonsko liječenje mogu imati mjesečna krvarenja nalik mjesečnici, što može prikriti simptome raka maternice. O svakom neobičnom ili obilnom krvarenju treba izvijestiti liječnika.
  • Iscjedak iz rodnice, od ružičastog vodenastog do gustog, smedeg, neugodna mirisa
  • Povećana maternica, koja se otkrije ginekološkim pregledom zdjelice
  • Neočekivan gubitak tjelesne težine; slabost i bolovi u donjem dijelu trbuha, leđima ili nogama. Ti simptomi pojav¬ljuju se kad rak metastazira ili se proširi na druge organe.

Liječenje:

Operacijski zahvat uobičajeno je liječenje za rak maternice koji nije počeo metastazirati ili se širiti. Poželjno liječenje za rani rak endometrija je totalna histerektomija (potpuno odstranjivanje maternice) kojom se odstrane maternica, vrat maternice, jajnici i jajovodi. Tako opsežan zahvat dovoljan je za liječenje ranog raka i najmanja je vjerojatnost ponovne pojave bolesti.

Ako se bolest počela širiti izvan maternice, nakon operacijskog zahvata primjenjuje se liječenje zračenjem, s namjerom da se odstrane preostale stanice raka.