Rak dojke

Što je rak dojke?

Rak dojke obično počinje stvaranjem malog, lokaliziranog tumora. Neki tumori su dobroćudni, što znači da ne napadaju drugo tkivo dok su drugi zloćudni ili kancerozni. Mogućnost da zloćudni tumor metastazira ili se proširi zajednička je svim oblicima raka.

Različite vrste raka dojke rastu i šire se različitom brzinom, nekima trebaju godine da se prošire dalje iz dojke, dok se druge kreću brže.Muškarci također mogu dobiti rak dojki, ali na njih otpada manje od pola posto svih slučajeva.

Simptomi:

U ranim stadijima rak dojke obično nema nikakvih simptoma. Kako tumor napreduje, možda ćete primijetiti sljedeće znakove:

  • oteklinu ispod pazuha
  • bol ili osjetljivost u dojci
  • kvržicu u dojci, često prvi očigledan simptom raka dojke, kvržice u dojkama obično su bezbolne, iako neke mogu izazivati osjećaj bockanja. Kvržice su obično vidljive na mamogramu puno prije no što ih vi možete vidjeti ili napipati
  • uočljiva ravnina ili udubina na koja može ukazivati na tumor koji se ne može vidjeti niti opipati
  • vaka promjena u obrisu, sastavu ili temperaturi dojke; crvenkasta, izbrazdana površina poput narančine kore simptomatična je za uznapredovali rak dojke
  • promjena na bradavici, poput uvučenog ili namreškanog izgleda, svrbeža ill pečenja, ili gnojenja; ljuštenje bradavice simptomatično je za Pagetovu bolest, lokaliziran oblik raka
  • neobičan iscjedak iz bradavice koji može biti bistar, krvav ili druge boje obično izazvan bezazlenim tegobama, ali moguć i kao posljedica raka

Liječenje:

Ako primijetite jedan ili više od gore navedenih simptoma, obratite se liječniku koji će vas pregledati te uputiti na ultrazvuk dojke ili mamografiju.

Mogućnosti lječenja raka dojke ovise o tome koliko je rak uznapredovao, koliko je stara pacijentica i kakvog je inače zdravlja. Ako je moguće, rak dojke liječi se kirurškim putem, iza čega obično slijedi neka kombinacija lječenja zračenjem, kemoterapije ili hormonskog liječenja.

Standardni kirurški postupak u slučaju raka dojke nekoć je bio radikalna mastektomija – potpuno od stranjenje dojke i okolne masnoće, mišića i limfnih čvorova. Kod mnogih žena čiji se rak dojke rano otkrije i još uvijek je ograničen, način liječenja koji se sada preferira jest lumpektomija — uklanjanje kancerozne kvržice i limfnih čvorova ispod pazuha.

Liječenje zračenjem, kemoterapijom i hormonima fumpektomija se pokazala jednako djelotvornom kao i radikalna mastektomija kod ranog raka dojke, a daleko je manje nagrdujuća.