Rak debelog crijeva

Što je rak debelog crijeva?

Rak debelog crijeva dovodi se u usku vezu s određenim drugim bolestima. Smatra se da su u velikoj opasnosti od raka svi oni koji u osobnoj ili obiteljskoj povijesti bolesti imaju polipe obodnog crijeva, upalne bolesti obodnog crijeva poput kolitisa ili Crohnove bolesti te rak gušterače, dojke, jajnika, obodnog crijeva ili zadnjeg crijeva – osobito kod roditelja ili brata/sestre.

Ako dobijete ulcerozni kolitis, opasnost da ćete dobiti rak debelog crijeva 20 je puta veća od prosjeka. Kao i s bilo kojom vrstom raka, moguća sklonost raku obodnog i zadnjeg crijeva barem je djelomično određena genetskim ustrojem. Nekolicina ljudi naslijedi tegobu zvanu obiteljska polipoza, kod koje se polipi obodnog crijeva pojave već u ranoj dobi; ako se ne liječe, kod tih će se osoba gotovo sigurno razviti karcinom kolorektuma. Čini se da i pogrešna prehrana pridonosi opasnosti iako je uzročno-posljedična veza još nejasna.

Poznato je da su pojačano ugrožene osobe čija je prehrana siromašna vlaknima jer ne jedu dovoljno voća, povrća i žitarica. Mnoga ispitivanja navode masti i bjelančevine životinjskog podrijetla kao tvari koje pospješuju rak obodnog i zadnjeg crijeva.

Simptomi:

U ranijim stadijima karcinom kolorektuma ili rak debelog crijeva obično ne stvara nikakve simptome. Najvjerojatniji znakovi upozorenja jesu:

  • promjene u pražnjenju crijeva, uključujući ustrajan zatvor ili proljev, osjećaj nemoći da se u cijelosti isprazne crijeva ili krvarenje iz zadnjeg crijeva
  • stolica s krvlju obojenim tamnim dijelovima ili duge tanke stolice nalik na olovku
  • želučane smetnje, povremeni grćeve, učestali bolovi od plinova, žgaravica, mučnina, povraćanje, nadimanje ili otežano gutanje
  • neobjašnjiv umor ili gubitak apetita ili težine

Liječenje:

Operacija je najučinkovitije liječenje za lokalne tumore kolorektuma. Vrlo mali tumori mogu se ukloniti kroz kolonoskop, no čak i kod malih tumora kirurg obično više voli izvršiti laparotomiju – odstranjenje znatnog dijela crijeva i okolnih limfnih čvorova. Često kirurg može ponovno spojiti zdrave dijelove obodnog crijeva i zadnjeg crijeva, kad to nije moguće, kirurg napravi otvor u trbuhu koji se zove stoma i preusmjeri odrezano obodno crijevo na nju.

Otpadne tvari tj. izmet skuplja se u vrećicu koja se nosi preko stome. Potreba za trajnom kolostomijom češća je kod raka zadnjeg crijeva budući da može biti teško sačuvati zadnje crijevo. U liječenju raka zadnjeg crijeva možda će vam savjetovati zračenje ili kemoterapiju prije operacije da bi se tumor smanjio. Zračenje i kemoterapija mogu se preporučiti i da bi se spriječilo ponavljanje lokalnih tumora te produžio život.