Prva pomoć za opekline od sunca

 

Opekline od sunca često dobijemo prve dane ljetovanja. Koža postane crvena, napeta i vruća, a kod teških oblika opeklina mogu se pojaviti i plikovi. Za ublažavanje opeklina možemo iskoristiti potpuno prirodne proizvode koje se mogu naći u svakoj kuhinji. Zanima vas koje? Otkrivamo u nastavku.

 

Aloe vera

Aloe vera je biljka s vrlo širokom primjenom, uključujući ublažavanje opeklina od sunca. Aloe Vera hladi kožu i utječe na liječenje i regeneraciju oštećenog tkiva jer prodire u najdublje slojeve kože.

 

Krastavci

Krastavac narežite na kriške i stavite u zamrzivač. Nakon toga ga izradite u blenderu. Dobivenu gustu pastu nanesite na zahvaćeno područje i uživajte u olakšanju.

 

Med

Med je odlična pomoć za opekline od sunca jer ubrzava proces ozdravljenja i obnovu oštećenog tkiva. Preporučuje se nanijeti med na opečeno područje i ostaviti da djeluje nekoliko sati.

 

Lavanda

Eterično ulje lavande može smanjiti opekline i bolove, a djeluje i kao antiseptik te sprječava ožiljke. 20 kapi eteričnog ulja lavande stavite u 1,2 l destilirane vode. Čuvajte u hladnjaku i po potrebi nanesite na opečeno područje.

 

Čaj od kamilice

Kamilica je vrlo korisna za ublažavanje iritacija kože zbog opeklina od sunca. S dobro ohlađenim čajem od kamilice isperite kožu opečenu suncem.

 

Hladno mlijeko ili jogurt

Rashlađeno mlijeko ili jogurt ublažavaju bol i smanjuju neugodan osjećaj vrućine. Za još učinkovitije smirivanje nadražene kože, preporučuje se jogurt pomiješati s čistim Aloe Vera gelom i na kraju dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Masti u mlijeku i jogurtu pomažu koži zadržati vlagu i tako olakšavaju neugodnosti izazvane opeklinama od sunca.

 

Bijeli ocat

Bijeli ocat pomaže smanjiti neugodan svrbež i zatezanje kože, te smanjuje bol i upalu. Ocat pomiješajte s malo vode i nanesite na opekline od sunca. Malo octa možete dodati i u kupku.

 

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje pruža prirodnu zaštitu od sunca, a također pomaže ublažiti posljedice opeklina. Za opekline od sunca preporučuje se nanijeti kvalitetno kokosovo ulje na zahvaćeno područje.

 

Soda bikarbona

Opekline u početku mogu biti vrlo bolne, jer je pH kože znatno niži nego inače. U tom slučaju pomaže i soda bikarbona koja je vrlo uspješna u ublažavanju opeklina. Zbog veće pH vrijednosti normalizira kiselost opečene kože i smanjuje nelagodu koja se javlja prvih nekoliko dana. ¼ šalice sode bikarbone dodajte u hladnu vodu i time isperite opečenu kožu. Isto tako od iste količine sode bikarbone i 5 kapi eteričnog ulja lavande možete napraviti smjesu koju zatim nanesete na kožu. Pričekajte da se smjesa osuši na koži, pa ju isperite hladnom vodom.