Proljetna juha od šparoga

 

Šparoge su najbolji prirodni izvor folne kiseline i antioksidansa. Imaju samo oko 20 kcal na 100 g, ne sadrže masnoće i kolesterol, te su zbog toga idealna proljetna hrana koja osigurava temeljito čišćenje organizma.

Ako vam se sviđa okus šparoga, uz malo mašte možete pripremiti vrlo ukusna jela poput salata, umaka i rižota. Juha od šparoga je još jedno jelo koje će upotpuniti vaš proljetni jelovnik. Vrlo se lako priprema i odlična je za mršavljenje. U nastavku vam donosimo recept koji će vas uvjeriti da je juha od šparoga vrlo zdrava i ukusna.

 

Sastojci:

  • 1 vezica šparoga
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 1 korijen peršina
  • 3 češnja češnjaka
  • 6 šalica povrtnog temeljca ili vode
  • 1 žličica soli
  • 1/4 šalice vrhnja za kuhanje

 

Priprema:

1. Šparoge, luk, mrkvu, peršin i češnjak nasjeckajte i stavite u posudu

2. Dodajte juhu ili vodu i kuhajte dok povrće ne omekša

3. Maknite s vatre i pričekajte da se malo ohladi

4. Štapnim mikserom izradite povrće i juhu dok ne postane kremasto

5. Dodajte sol i stavite ponovno kuhati dok ne zavri

6. Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje i lagano promiješajte

 

SAVJET: Ako želite bogatiji okus juhe, povrće popržite na maslinovom ulju, a zatim kuhajte.