4 prirodna lijeka koja će smanjiti zubobolju

 

Zubobolje mogu varirati, od blage pa sve do nepodnošljive boli u zubima ili oko čeljusti. Neki od glavnih uzroka zubobolje su šupljine, infekcije, izloženost korijena zuba, puknut zub, bolesti desni ili poremećaj čeljusnog zgloba.

Do zubobolje dolazi kada središnji dio zuba, poznat kao pulpa, bude nadražen i upaljen. Pulpa se sastoji od nekoliko živčanih završetaka koji su vrlo osjetljivi. Pulpa može postati upaljena ili nadražena iz više razloga, od kojih su neki gore navedeni.

Ako imate zubobolju, najbolje je da odmah potražite savjet od svog stomatologa prije nego što problem postane još gori. No, ako niste u mogućnosti dobiti savjet od stomatologa, prirodni lijekovi protiv zubobolje vam mogu olakšati i ublažiti bolove.

 

1. Papar i sol

Sol pomiješana s paprom može biti od velike koristi kada zub postane izrazito osjetljiv. Izmješajte jednake količine kuhinjske soli i papra s nekoliko kapi vode kako bi dobili pastu. Nanesite pastu izravno na zahvaćeni zub i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Ovaj postupak možete ponavljati svakodnevno.

 

2. Češnjak

Upotreba češnjaka također može dati veliko olakšanje kod zubobolje. Češnjak ima antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu biti vrlo učinkovita u usporavanju bakterijskih učinaka.

Pomiješajte isjeckani češanj češnjaka (ili češnjak u prahu) s kuhinjskom soli i primijenite izravno na zahvaćeni zub. Ako želite, možete žvakati jedan ili dva češnja češnjaka da bi osjetili olakšanje. Ponavljajte ovaj prirodni tretman nekoliko dana.

 

3. Klinčić

Nema boljeg kućnog lijeka za zubobolju od klinčića. Klinčić ima protuupalna i antibakterijska svojstva koja mogu ublažiti zubobolju i pomoći u borbi protiv infekcije.

Sameljite dva klinčića i pomiješajte ih sa malo maslinovog ulja ili bilo kojeg biljnog ulja. Umočite vatu u ulje s klinčićima i utrljajte izravno na upaljeni zub. Alternativno, možete pomiješati nekoliko kapi ulja klinčića u pola čaše vode i koristiti za ispiranje usta.

 

4. Luk

Luk ima antiseptička i antimikrobna svojstva koja mogu kontrolirati zubobolju. Može pružiti olakšanje od bolova i ubiti bakterije koje uzrokuju infekciju.

Na prvi znak zubobolje, žvačite sirovi luk nekoliko minuta za ublažavanje bolova. Ako ga niste u mogućnosti žvakati, na mjesto boli stavite komadić sirovog luka.