Znamo da su limun i peršin dvije vrlo ljekovite namirnice koje imaju različita pozitivna djelovanja na čovjekovo zdravlje. No, što ako ih kombiniramo? Njihova kombinacija čini čuda za naše zdravlje!
Peršin sadrži antioksidanse, posebno vitamine A i C, koji djeluju protiv raka i neutraliziraju djelovanje kemijskih tvari. Među vitaminima izuzetno je važna i folna kiselina, odnosno vitamin B9. Našem tijelu je potreban za izgradnju novih stanica i sprječavanje i ublažavanje kardiovaskularnih problema. Također je poznato i antimikrobno djelovanje peršina, stoga se često koristi kod problema s probavom, nadutosti i grčeva. Ima antiupalna svojstva i može pomoći kod upale mjehura i zadržavanja vode.
Dodamo li peršinu limunov sok, dobili smo čarobni napitak koji smanjuje kolesterol u krvi, a ujedno i topi masne naslage.
Sastojci:
- 1,5 l vode
- 1 kg limuna
- 3 vezice peršina
- soda bikarbona
Priprema:
Sodu bikarbonu utrljajte na limun i tako mu očistite kožu. Za pripremu ovog napitka koristite samo limun iz ekološke proizvodnje. Vodu prokuhajte i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme narežite limun na tanke kriške, a peršin operite i krupnije isjeckajte. Dodajte ih u prokuhanu i ohlađenu vodu, te pustite da odstoji 24 sata u hladnjaku. Prije konzumacije sve izradite u blenderu i pijte 100 ml svaki dan 30 minuta prije obroka. Čuvajte napitak u hladnjaku.