Savršeni pečeni kesteni iz pećnice

 

Već od prvog dana jeseni razmišljamo o kestenima. Bilo pečeni ili kuhani, njihov miris je neodoljiv, osobito kada na hladan dan hodamo gradom u potrazi za nečim što će nas zagrijati.

Kesteni su vrlo cijenjeni u mnogim kulturama, osobito u Kini, Koreji, Japanu i na Mediteranu. U Kini se uzgajaju već više od 6000 godina, dok u Europi 3000 godina. Odličan su izvor vlakana. 100 g kestena sadrži 3 g vlakana, što je više i od oraha, pistacija i lješnjaka. Bogati su vitaminom C i mineralima kao što su kalij, bakar, magnezij. Kesteni sadrže visoke razine esencijalnih masnih kiselina, uključujući i linolne kiseline, koje su korisne za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Pečene kestene možete kupiti ili ih ispeći sami u pećnici. Ako se odlučite za drugu opciju donosimo vam savjet s kojim će se pečeni kesteni vrlo lako i brzo guliti i neće biti tvrdi. Tajna je u prokuhavanju prije pečenja! Na taj će način kesteni omekšati, a nakon pečenja u pećnici će lako izlaziti iz ljuske.

 

Priprema:

  1. Kestenima napravite rez na obloj strani
  2. Stavite ih u lonac s vodom, posolite i kuhajte dok voda ne proključa
  3. Čim voda proključa, izvadite kestene i premjestite ih u pleh na kojem ćete ih peći
  4. Pecite ih 20 ili više minuta na 200°C
  5. Kada se ispeku, zamotajte ih u krpu i ostavite da odstoje par minuta