Ospice

Što su ospice?

Ospice su jedna od najzaraznijih dječjih virusnih infekcija i jedna od najtežih s rasponom komplikacija od upale uha do upale pluća i encefalitisa (upala mozga koja se javlja kod jednog na tisuću bolesnika). Ospice se u školama mogu lako pretvoriti u epidemiju. Obično se prepouča preventivno cijepljenje, a u mnogim zemljama je i obavezno.

Odrasli se mogu zaraziti ospicama ako nisu prije bili izloženi uzročniku te ako nisu cijepljeni. Osobe koje su preboljele ospice razviju prirodnu otpornost i ne mogu se ponovno zaraziti.

Simptomi:

Ako je vaše dijete dobilo ospice, biti će teško bolesno. Pogledajte ima li sljedeće simptome:

1.-3. dan: blaga do visoka vrućica, oštar kašalj, curenje nosa, crvene oči, kihanje: sitne bijele točkice na desnima blizu kutnjaka ili na sluznici obraza
4.-8. dan: visoka vrućica; karakterističan osip koji se seli na trup, a zatim na ruke i noge. Nakon 2 do 3 dana koža se počne ljuštiti. Do trenutka kad se proširi na ruke i noge osip lica izblijedi
Dijete može razviti i upalu očiju (konjunktivitis) zbog koje će oči biti osjetljive na svjetlo.

Liječenje:

Ako sumnjate da vaše dijete boluje od ospica, trebate ga odvesti na pregled pedijatru koji će vjerojatno željeti pratiti razvoj djetetove bolesti kako bi mogao intervenirati ako dođe do komplikacija. Zaraženo dijete ne bi smjelo ponovno krenuti u školu do tjedan dana nakon izbijanja osipa.