Opekline

Što su opekline?

Svako izlaganje kože toplini višoj od 50 °C oštetit će njezine stanice i izazvati određen stupanj opečenosti. Djeca i starije osobe podložniji su težim oblicima opeklina zbog toga što im je koža tanja.

U blaže opekline ubrajaju se opekline prvoga stupnja, ograničene opekline drugoga stupnja i sunčane opekline (koje se mogu podijeliti na opekline prvoga i drugoga stupnja ovisno o težini).

Opekline prvoga stupnja zahvaćaju najviši sloj kože, epidermis. Takve opekline općenito nisu ozbiljne i brzo zacjeljuju. Koža oštećena opeklinom prvoga stupnja ogulit će se u dva dana.

Opekline drugoga stupnja zahvaćaju epidermis i nešto dermisa, sloja kože koji se nalazi ispod. Ako opeklina drugoga stupnja ne pokriva veliko područje ili ako se nije razvila sekundarna infekcija (koja se može izbjeći pravilnim liječenjem), ona nije ozbiljna i zacijelit će za kratko vrijeme.

Teže opekline uključuju raširene opekline drugoga stupnja te sve opekline trećeg i četvrtog stupnja.

Opekline trećega i četvrtoga stupnja uvijek su ozbiljne i zahvaćaju sva tri sloja kože. Taj se predio može činiti bijelim ili pocrnjelim i pougljenjenim. Takve teške opekline zahvaćaju masno tkivo i živce. Opekline četvrtoga stupnja prodiru do mišića i kosti.

Opeklina izazvana električnom strujom može biti varljiva. Iako opečenost kože može biti minimalna, unutrašnje oštećenje može biti rašireno i može uključivati oštećenje srca. Udar električne struje visokoga napona može izazvati prestanak rada srca.

Simptomi:

Ako je opeklina:

  • crvena, osjetljiva i možda natečena i s mjehurićima, radi se vjerojatno o opeklini prvoga stupnja (koja može uključivati i sunčane opekline).
  • crvena, bolna i s mjehurićima, vjerojatno se radi o opeklini drugoga stupnja (koja može uključivati teže sunčane opekline).
  • bolnija, opečena koža izgleda bijela ili pougljenjena, a zahvaćene su krvne žile, ili je oštecenje živaca tako jako da nema bolova, vjerojatno se radi o opeklini trećega stupnja.
  • karakteristike kao za opeklinu trećega stupnja, a zahvaćeni su mišić ili kost; radi se o opeklini četvrtoga stupnja.

Liječenje:

Kod blažih opeklina primijenjuje se kućni postupak prve pomoći, svaka ustrajna bol može se ublažiti acetilsalicilnom kiselinom (npr. Aspirinom) ili paracetamolom.

Ako opeklina traži medicinsku obradu, liječnik će vam prekriti to područje steriliziranom gazom ili ga ostaviti otkrivenoga kako bi se pospješilo njegovo zacjeljivanje (u tom slučaju se opeklina mora revno održavati čistom).

lzbjegavajte bušenje mjehura; otkrivanje donjeg sloja tkiva povećava opasnost od infekcije. Mogu se propisati i analgetici ili antibiotici ako ima znakova infekcije. Svaki šok kao posljedica većih opeklina liječiti će se intravenskim davanjem tekućine. Teške opekline koje prekrivaju veću površinu mogu zahtijevati presađivanje kože ili plastičnu operaciju da bi se tkivo obnovilo i izbjegli veliki ožiljci.