Odnos roditelja i djece

Odnos roditelj-dijete

Majka-dijete vezivanje počinje već u trudnoći i nastavlja se odmah nakon rođenja. Većina novorođenčadi nakon rođenja uspostavlja kontakt očima s majkom i gleda nakon kratkog vremena u prsa.

U prvim satima nakon rođenja, majke i očevi prolaze kroz vrlo intenzivne osjećaje. Najviše su sretni i ponosni kada vide svoje dijete u naručju. Beba se osjeća ugodno u izravnom fizičkom kontaktu s roditeljima. Glas majke zna već iz utrobe, a s mirisom oba roditelja je upoznato vrlo brzo. Ta prva osjetila mu daju osjećaj sigurnosti i zaštite.

Ipak nije uvijek odnos roditelja i djece u samom početku intiman i blizak. S vremenom se razvija duboka veza kada majka i otac počinju davati mnogo pozornosti svojem djetetu čime stvaraju veliku međusobnu bliskost.

Upoznavanje majke i djeteta

Novorođenče odmah nakon rođenja ima dobro razvijen refleks sisanja, a fizička blizina majke često potiče dojenje. Većina majki se intuitivno slaže s djetetom. Majka spontano reagira na njegove signale i obrnuto. Sa svakim danom se sve više razvija međusobno razumijevanje. Majka počinje s vremenom razlikovati plač za hranom s plačom iz dosade. Dijete saznaje da su njegovi signali shvaćeni i da nastaje razlika, na primjer, da se uzima na ruke kada plače. To stvara temeljno povjerenje.

Upoznavanje oca i djeteta

Općenito je odnos majka-dijete puno intimniji zbog dojenja i češće fizičke blizine što kod oca može stvoriti nesigurnost jer nije toliko intimno povezan s djetetom. Međutim za očeve, pošto su u neposrednoj blizini djeteta, postoji mnogo mogućnosti da se intimno zbliže s djetetom i ojačaju svoju vezu. Očevi mogu okupati svoje dijete, nahraniti ga izdojenim mlijekom ako je majka negdje na putu, nositi ga i maziti što kod djeteta može izazvati osjećaj zabave i zadovoljstva. Još jedna prednost je to što se majka u tim trenucima može i odmoriti.