Neuralgija

Što je neuralgija?

Neuralgija je bol živca koja se javlja kada je živac podražen ili upaljen. Bol koja se širi duž živčanih putova može biti prolazna ili kronična i može biti u rasponu od blage do nepodnošljive.

Samo nekoliko vrsta neuralgije javlja se često. Jedna od njih, koju nazivamo trigeminalna neuralgija prema moždanom živcu s više ogranaka koji je zahvaćen, označena je bljeskovima boli u licu. Ova bolest javlja se najčešće u osoba starijih od pedeset godina i tri puta je češća kod žena nego kod muškaraca. Živci stražnjice i nogu također su skloni ozljeđivanju, primjerice, podraživanje velikog sjedalnog živca izaziva neuralgiju koju nazivamo išijas.

Još jedan relativno čest oblik jest postherpetična neuralgija koja se javlja nakon jednog oblika herpesne infekcije poznatog kao pojasni herpes i obično se očituje kao neprekidan osjećaj žarenja.

Simptomi:

Neuralgija ili bol živca javlja se u mnogo različitih oblika: može biti iznenadna, trgajuća, oštra, žareća ili probadajuća, a nekada je pračena općim osjećajem žarenja, svrbeža, bola ili preosjetljivošću na dodir. Javlja se u jednom dijelu tijela, obično na jednoj strani. Bol može biti povremena ili stalna, može trajati nekoliko sekundi ili nekoliko minuta i može se danima ili tjednima javljati na mahove.

Liječenje:

Kod blage neuralgije liječnici često propisuju analgetike, a u teškim slučajevima opioidne analgetike. Bol koja prati trigeminalne neuralgije može se odstraniti pomoću antikonvulzivnih lijekova.