Najvažniji božićni začini: cimet, đumbir, klinčić

 

Što bi bili blagdani bez pravih zimskih začina? Najveći je užitak kada se kućom širi miris svježe pečenih kolačića, cimeta, muškatnog oraščića i klinčića. Osim što su vrlo ukusni, božićni začini imaju pozitivno djelovanje na zdravlje. Predstavljamo vam najvažnije zimske začine bez kojih niti jedan Božić ne bi bio potpun.

 

Cimet

Cimet je pravi božićni začin slatkastog okusa koji se najčešće koristi u kolačima, vrućoj čokoladi, kuhanom vinu i punču. Cimet regulira razinu šećera u krvi i pomaže kod upala i infekcija. Također ima antioksidativna, antiupalna i antibakterijska svojstva.

 

Klinčić

Klinčići su nakon cimeta najčešći božićni začin. Koristi se za kolače, pite, kuhano vino i kompote, a odlično paše uz naranče i jabuke. Od davnina se koristi za liječenje probavnih problema, gljivičnih infekcija i zubobolje.

 

Zvjezdasti anis

Zvjezdasti anis ima slatkasti okus te blag i nježan miris. Koristi se za kolače, čajeve i džemove. Dobro se slaže s kruškama, limunom i šljivama. Njegovo najpoznatije ljekovito svojstvo je liječenje probavnih problema.

 

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić je začin ljutkastog okusa koji se koristi u kolačima, kuhanom vinu te raznim umacima i slanim jelima. Bogat je vlaknima i tako pomaže u reguliranju probave. Muškatni oraščić može se dodati i mlijeku pa popiti prije spavanja.

 

Đumbir

Đumbir je začin ljutkastog okusa koji se može koristiti u suhom ili svježem obliku. Dodaje se u božićne kolače, napitke i čajeve. Posebno paše kada je u kombinaciji s cimetom i klinčićem. Ima mnogobrojna ljekovita svojstva, a neka od njih su ublažavanje želučanih problema, jačanje imunološkog sustava i održavanje srca i krvnih žila.

Saznajte više o đumbiru i njegovim ljekovitim svojstvima.

 

Kardamom

Kardamom je još jedan začin koji se koristi u božićnim kolačima, osobito onima sa medom i limunom. Ima slatkasti i osvježavajući okus i pomaže onima koji imaju probavne smetnje.