Najčešći znakovi nedostatka vitamina D

 

Vitamin D ili sunčani vitamin je jedan od najvažnijih vitamina za cjelokupno zdravlje čovjeka. U tijelu se oslobađa tokom izlaganja sunčevim zrakama. Vitamin D regulira apsorpciju kalcija i fosfora, jača imunološki sustav, a osim toga vrlo je bitan za mišiće, zube i kosti. Novija istraživanja su pokazala da vitamin D igra važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja mnogih bolesti kao što su multipla skleroza, srčane bolesti i virusne infekcije.

Znakovi nedostatka vitamina D se vrlo često zanemaruju jer mogu biti nejasni. Iz tog vam razloga u nastavku donosimo najčešće znakove nedostatka vitamina D.

 

Bolovi u mišićima i slabe kosti

Budući da je vitamin D neophodan za zdravlje zubi, kostiju i mišića, znakovi nedostatka vitamina D mogu se vidjeti upravo ovdje. Smanjenje mišićne mase i nemogućnost vježbanja istog intenziteta također može biti jedan znakova.

 

Veća osjetljivost na bol

Nedostatak vitamina D uzrokuje visoku razinu osjetljivosti na bol tako da osoba može slabiju bol osjećati puno jače.

 

Problemi s desnima

Natečene, crvene i krvave desni su također jedan od pokazatelja nedostatka vitamina D.

 

Visoki krvni tlak

Vitamin D je vrlo važan za zdravlje srca i krvnih žila. Njegov nedostatak može se prepoznati u iznenadnom rastu krvnog tlaka do kojeg može doći bez obzira što prije niste imali problema s njime.

 

Kronični umor i pospanost

Kontinuirani nedostatak energije i stalan osjećaj umora često se javlja kod osoba koje imaju nisku razinu vitamina D. Ovi simptomi mogu se javiti čak i ako dovoljno spavate i pravilno se hranite.

 

Promjene raspoloženja

Hormon sreće – serotonin, koji igra ključnu ulogu u održavanju dobrog raspoloženja se proizvodi pod utjecajem vitamina D. Ako je razina tog vitamina niska, može doći do otežanog oslobađanja serotonina i izazvati nagle i neobjašnjive promjene raspoloženja.

 

Alergije

Prema istraživanjima, osobe s nižom razinom vitamina D su više sklone alergijama nego one s visokim ili normalnom razinom.