Najbolje namirnice za bebe

Zdrave namirnice za bebe lako je pripremiti

Postoji puno zdravih namirnica za vaše bebe koje su bogate hranjivim tvarima. Za vas smo izdvojili 5 kulinarskih „super“ namirnica koje se razumnom cijenom, laganim pripremanjem i velikom količinom vitamina i minerala izdvajaju od ostalih.

 

1.Borovnice
Plodovi grma borovnice su plave boje i puni su željeza i vitamina B,C i E. Osim plavog ploda ljekoviti su i listovi borovnica koji se najčešće koriste za spravljanje čajeva i sokova. Plavi plodovi borovnice dobri su za oči i urinarni trakt vaše bebe.

Ideja za posluživanje:

Borovnice stavite u pećnicu zagrijanu na 180˚C oko 10 minuta. Isjeckajte bananu te ju zajedno sa borovnicama i jogurtom stavite u blender i napravite kašicu.

 

2. Buča
Buča je odličan izvor vitamina A i vitamina C, slatka je i ima ugodnu kremastu teksturu koja će sigurno zadovoljiti nepce vaše bebe.

Ideja za posluživanje:

Prerežite buču uzdužno po pola i očistite je od sjemenki. Očišćene i prerezane polovice pecite dok ne primijetite da su izvana počele poprimati smećkastu boju. Nakon što ste izvadili buču iz pećnice, žlicom odvojite unutarnji sadržaj te ga izmiksajte i kašica je spremna za jelo.

 

3.Leća
Leća je vrlo pristupačna i jeftina namirnica koja je iznimno bogata bjelančevinama.

Ideja za posluživanje:

Kombinirajte kuhanu leću s miješanim povrćem, rižom i začinima po vašem izboru. Pokušajte u kuhanu leću dodati bosiljak i origano.

 

4.Brokula
Brokula je povrće koje sadrži puno različitih biološko aktivnih sastojaka, vlakana i kalcija. Poznata je po svojim ljekovitim svojstvima koja pozitivno utječu na zdravlje, a zahvaljujući svojim sumpornim spojevima ima jedinstveni okus koji će pomoći vašoj bebi proširiti ukus.

Ideja za posluživanje:

Skuhajte brokulu i rižu odvojeno te ih pomiješajte i usitnite. Vodu od kuhanja brokule možete dodati u kašicu dok ne dobijete željenu gustoću.

 

5.Suhe šljive
Šljive sadrže veliku količinu vlakana zbog čega mogu pomoći prilikom zatvora kod beba, posebice u fazi kada se u bebin jelovnik unese kruta hrana. Zbog nje, u početnoj fazi prilagodbe, beba može imati problema sa zatvorom.

Ideja za posluživanje: od suhih šljiva možete napraviti pire i izravno ga dati bebi ili ga možete pomiješati sa žitaricama ili jabukama.