Moždani udar

Što je moždani udar?

Kad je opskrba mozga krvlju iz nekog razloga poremećena, posljedice su obično drastične: nadzor nad pokretima, percepcijom, govorom ili drugim psihičkim ili tjelesnim funkcijama je oštećen, a i sama svijest može se zamračiti.

Moždani udar ili kap (prekid dotoka krvi u mozak) je poremećaj koji se javlja u dva osnovna oblika, oba potencijalno opasna po život.

Oko tri četvrtine svih moždanih udara nastaju zbog priječenja krvi bogate kisikom da stigne u mozak. To su moždani udari izazvani ugruškom krvi, bilo trombom (nepomičan ugrušak koji se formira u krvnoj žili) ili embdusom (ugrušak koji putuje krvlju i zaglavi se u krvnoj žili). Ovoj vrsti moždanog udara često prethodi takozvani prolazni ishemični napadaj. Ishemični napadaji su nastupi nedostatnog protoka krvi koji mogu izazvati iznenadnu tjelesnu slabost, nesposobnost govora, stvaranje dvostrukih slika ili vrtoglavicu. No brzo dolazi do ponovne uspostave protoka krvi i vitalne opskrbe kiskom te su trajna neurološka oštećenja izbjegnuta.

Kod bilo kojeg moždanog udara prekid protoka krvi traje dovoljno dugo da izazove umiranje moždanih stanica, izazivajući nepovratna neurološka oštećenja.

Druga osnovna vrsta moždanog udara je moždani udar izazvan krvarenjem, odnosno “izljev krvi u mozak” ili cerebralna hemoragija. Do ovog moždanog udara dolazi kad prsne moždana aneurizma ili kada oslabljena ili upaljena krvna žila u mozgu počne krvariti. Kako krv istječe u mozak, njezinim nakupljanjem povećava se tlak koji može na izravan način ubiti tkiva ili može uništiti stanice ometajući normalno protjecanje krvi kroz zahvaćena područja.

Simptomi:

  • nagli gubitak vida, snage, koordinacije, osjeta, govora ili sposobnosti da se razumije govor, s vremenom se ovi simptomi mogu pogoršavati
  • oštećenja vezana za jednu stranu kao što je neosjetljivost na jednoj strani lica ili sljepoća jednog oka
  • nagli gubitak ravnoteže, može biti prećen povraćanjem, mučninom, štucanjem ili otežanim gutanjem
  • nagla i jaka giavobolja koju prati brzi gubitak svijesti ukazuje na moždani udar izazvan krvarenjem

Liječenje:

Žrtve moždanog udara primaju se hitno u bolnicu te im se u mnogim slučajevima daje lijekove za sprečavanje daljnjeg oštećivanja mozga. Moždani udari izazvani ugrušcima obično se liječe lijekom za sprečavanje zgrušavanja krvi koji se zove heparin. Može biti potrebna i hitna operacija za odstranjivanje krvi koja je izašla u mozak i zatvaranje prsnule arterije ili aneurizme kako bi se zaustavilo daljnje krvarenje.

Kada prođe kritično razdoblje, pacijent koji je doživio moždani udar ostaje u bolnici dok se njegovo stanje ne stabilizira. Nakon izlaska iz bolnice liječnik će pažljivo razmotriti korake koje treba poduzeti za oporavak i sprečavanje budućih moždanih udara.

Liječnički savjet vjerojatno će se odnositi na promjene prehrane i načina života, daljnje uzimanje lijekova, rehabilitacijske postupke i mogući kirurški zahvat u slučaju postojanja opasnih arterijskih suženja.

Osobe izložene opasnosti od moždanog udara izazvanog krvarenjem trebaju održavati nizak krvni tlak, ako je moguće promjenom prehrane i načina života a, kad je potrebno, i lijekovima. lsto tako, ovim pacijentima savjetuje se da ne rabe acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) ili ibuprofen.

Ako je osoba doživjela moždani udar izazvan krvarenjem zbog prsnuća aneurizme, možda je moguće otkriti druge male aneurizme koje se može ili odstraniti ili stegnuti. Na žalost, ni na koji način ne može se odstraniti urođena slabost arterija.

Da bi se spriječili moždani udari izazvani ugrušcima, nekim se pacijentima prvo savjetuje da uzimaju acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin). Ako se ona pokaže neučinkovitom, liječnik će vjerojatno propisati tiklopidin, drugi lijek za “razrjedivanje” krvi ili kao posljednje utočište, varfarin.

Pacijenti koji su izloženi osobito velikoj opasnosti od moždanog udara izazvanog ugruškom krvi zbog postojećeg srčane bolesti, kod akutnih simptoma bit će liječeni heparinom, a za dugoročno liječenje rabit će se varfarin. Nekim pacijentima može biti preporučen kirurški zahvat.