Menstruacija

Što je menstruacija?

Menstruacija je prirodni dio ženina reproduktivnog ciklusa. Kad jajnik oslobodi jedno jajašce, oslobađa i hormon estrogen koji potiče rast i opskrbu sluznice maternice krvlju. Ako se jajašce ne oplodi, jajnik oslobađa progesteron koji potiče ljuštenje sluznice maternice, a posljedica je menstruacijsko krvarenje koje se sastoji od relativno male količine krvi i djelića tkiva.

Ovaj slijed događaja ciklički se ponavlja otprilike svakih 28 dana dok ga ne prekine trudnoća ili menopauza. Razina neugode ili boli koju mjesečnica izaziva, jednako kao i jačina menstruacijskog krvarenja, razlikuje se od žene do žene. I vaša mjesečnica može povremeno biti obilnija ili bolnija nego što je to uobičajeno. Takve tegobe, iako su neugodne, ne ukazuju na postojanje bolesti.

Ipak, morate biti svjesni da iste tegobe nekad mogu ukazivati na ozbiljnu bolest, primjerice endometriozu ili cistu jajnika.
Postoje tri osnovne kategorije menstruacijskih nepravilnosti – izostanak menstruacije (amenoreja), bolna menstruacija (dismenoreja) te obilna menstruacija (menoragija).

Simptomi tegoba:

  • Izostanak menstruacije zove se amenoreja, a može nastati zbog trudnoće, izlaganja velikom naporu..
  • Menstruacija je bolna i menstrualna krv sadrži ugruške. Ova se pojava zove dismenoreja. Može se javiti kod zdrave žene, a mogu je izazvati endometriozo, polipi, fibroidi (mlomi) ili druge promjene u maternici.
  • Obilno menstruacijsko krvarenje zove se menoragija i može biti posljedica stresa, anemije, endometrioze, ozljeda ili infekcija zdjelice te intrauteirnog uloška.

Liječenje:

Liječenje primarne amenoreje često se sastoji samo u čekanju da priroda krene svojim tijekom. Djevojci koja naporno vježba ili je vrlo mršava, liječnik može preporučiti lakši program treninga ili da pokuša dobiti na težini. Možda će biti nužno liječiti anoreksiju. Ako liječnik sumnja na hormonske poremećaje, možda će trebati propisati lijekove za nadomještanje hormona koji nedostaju. U rijetkim slučajevima potreban je kirurški zahvat radi odstranjivanja karcinomske ili nekarcinomske tvorbe.

Ako mislite da je stres odgovoran za sekundarnu amenoreju, treba poduzeti mjere za ublažavanje stresa u svakodnevnom životu. Ove mjere mogu ponovno uspostaviti vaš ciklus.

Ako ste mršavi, liječnik će vam savjetovati dobivanje na težini. Ukoliko je dijagnosticirana neka druga bolest koja može izazvati amenoreju, poput endometrioze ili ciste jajnika, trebate je liječiti.

Kod bolnih menstruacija, analgetici poput acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirin) i paracetamola mogu ublažiti umjerenu neugodu, no ako osjećate jače bolove, pokušajte primijeniti analgetike poput ibuprofena.

Liječenje menoragije (obilne menstruacije) sastoji se u primjeni dodatnih količina željeza i folne kiseline za liječenje i sprečavanje anemije.