Menopauza

Što je menopauza?

Menopauza označava prestanak menstruacija, no rabi se i za mjesece i godine ženina života prije i nakon njezine posljednje menstruacije. Menopauza je razdoblje u kojem se mogu, ali ne moraju, dogoditi neke tjelesne i emocionalne promjene.Većina žena posljednju menstruaciju dobije u dobi od oko pedeset godina, neke u dobi od četrdeset, a vrlo malen postotak u dobi od šezdeset godina.

Većina žena primijetit će i nekoliko godina prije prestanka menstruacije neke promjene – nepravilne cikluse i oskudnije krvarenje. Neki simptomi, uključujući nastupe vrućine i promjene raspoloženja, privremeni su i proći će kada se vaše tijelo prilagodi novim razinama hormona.

No mogu se pojaviti i trajnije tegobe. Primjerice, snižena razina estrogena utječe na apsorpciju kalcija u kosti, a može izazvati i porast razine kolesterola u krvi. Zbog toga su žene u postmenopauzi izložene povečanoj opasnosti od osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti poput ateroskleroze.

Simptomi:

Simptomi menopauze ne javljaju se kod svih žena. Ako se simptomi pojave, to mogu biti:

  • nastupi vrućine — iznenadno crvenilo ili vrućina u licu, vratu i gornjem dijelu leđa, koji mogu izazvati znojenje. Nastupi vrućine obično traju nekoliko minuta
  • noćno znojenje, koje može prekidati san i uzrokovati nesanicu
  • bol tijekom snošaja, izazvana stanjivanjem sluznice rodnice i gubitkom vlažnosti
  • povećana nervoza, tjeskoba i razdražljivost
  • učestalija potreba za mokrenjem, osobito noću

Liječenje:

Nadomjesnim hormonskim liječenjem u organizam se unose dodatne količine estrogena i progestagena, obično na usta ili u obliku flastera. Većina bolesnica na hormonskom nadomjesnom liječenju uzima kombinaciju estrogena i progestagena, jer sam estrogen može izazvati teške nuspojave poput raka sluznice maternice i raka maternice.

Progestagen može izazvati nuspojave kao što su nepravilno krvarenje, glavobolje, nadutost te oticanje i bolovi u grudima. Može se pojaviti i lažna mjesečnica, ovisno o dozi koju uzimate. Ukoliko vam je učinjena histerektomija i nemate maternicu, progestagen nije potreban.