Lubenica za zdravlje i mršavljenje

 

Ljekovita svojstva lubenice

Lubenica je ukusno voće koje sadrži vitamine i minerale koji mogu pomoći da ostanete zdravi. 100 g lubenice sadrži samo 30 kcal, 0.6 g proteina i 0.4 g vlakana. Ovo slatko ljetno voće sadrži i (na 100 g) 8.1 mg vitamina C, 569 IU vitamina A, 7 mg kalcija, 10 mg magnezija, 11 mg fosfora i 112 mg kalija. Lubenica je također dobar izvor antioksidansa likopena i aminokiselina arginina i citrulina. Sadrži 92% vode što je idealno za one koji žele smršaviti jer daje osjećaj sitosti, a sadrži malo kalorija.

Lubenica, uključujući sjemenke i koru, sadrži spoj poznat kao citrulin koji ima mnogo ljekovitih svojstva. Dokazano je da citrulin ima antioksidativno djelovanje koje vas štiti od slobodnih radikala. Osim toga, citrulin se pretvara u arginin, aminokiselinu od vitalnog značaja za srce, krvožilni i imunološki sustav. Kora od lubenice može opustiti krvne žile te ima važnu ulogu u liječenju erektilne disfunkcije.

Količine kalija i magnezija koje su prisutne u lubenici, vrlo su korisne u snižavanju krvnog tlaka. Kalij opušta krvne žile i arterije, čime se potiče povećani protok krvi. Karotenoidi iz lubenice mogu sniziti krvni tlak i smanjiti izglede za stvaranje krvnih ugrušaka, moždanog udara, srčanog udara i ateroskleroze.

 

Lubenica je odlična namirnica za mršavljenje

Lubenica je savršeno ljetno voće za one koji se hrane zdravo i žele smanjiti kilograme. Zbog velike količine vode koju sadrži (92%), lubenica uistinu može zasititi i smanjiti želju za slatkim. Upravo je zbog toga odličan međuoborok sa vrlo malo kalorija, a toliko slatkoće. Stoga, sljedeći puta kada dobijete iznenadnu želju za slatkim, znate koje će vam voće pomoći smanjiti ju.

 

 

Ne bacajte koru od lubenice

Većina ljudi baca koru od lubenice, a ona ima mnoge zdravstvene prednosti koje mogu učiniti dobre stvari za vaše tijelo. Kora nije sočna i slatka kao meso lubenice, ali se može jesti. Komadić kore od lubenice veličine 2.5 cm sadrži 1.8 kcal. Većina kalorija dolazi iz ugljikohidrata, 0.32 g po obroku. Iako nećete dobiti veliku količinu makronutrijenata od jedenja kore, ona sadrži neke vitamine. Jedna porcija osigurava 2% preporučene dnevne doze vitamina C i 1% vitamina B6. To čini koru od lubenice dobru za vašu kožu i imunitet, kao i za zdravlje živčanog sustava.

 

Smoothie od lubenice i bobičastog voća

  • 1 šalica bobičastog voća
  • 1 šalica narezane lubenice bez koštica
  • ½ šalice leda

U blender dodajte bobičasto voće i lubenicu te ih izradite dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte led i ponovno izradite. Poslužite odmah.