Limfom

Što je limfom?

Limfom je žilica koja prenosi bezbojnu tekućinu, koju nazivamo limfom. Limfomi su rašireni su po cijelom tijelu poput mreže. U tekućini se nalaze limfociti, bijela krvna tjelešca čija je svrha borba protiv bolesti i zaraze. Ono što povezuje mrežu su organi veličine graha, koji se nazivaju limfni čvorovi i koji su koncentrirani u predjelu pazuha, vrata, prepona, prsa i trbuha, a zadaća im je da filtriraju tekućinu i započnu obrambenu reakciju organizma. Limfni sustav, koji obuhvaća slezenu, timus, krajnike i koštanu srž, stalno brani tijelo od milijuna mikroskopskih napadača.

Ipak, u nekim okolnostima limfociti mogu postati kancerozni i početi se nekontrolirano umnažati. Česti tipovi limfoma obično započinju kao zloćudni tumor na limfnom čvoru i mogu se raširiti na bilo koje mjesto na koje putuju zdravi limfociti. Ako ih se ne kontrolira, limfociti se umnažaju i katkad zamjenjuju zdrave limfocite, slabeći imunološki sustav.

Pojam limfom odnosi se na raznoliku skupinu bolesti od kroničnih poremećaja koji se sporo razvijaju do akutnih oboljenja koja brzo napreduju. Hodgkinova bolest, nazvana prema engleskom liječniku koji ju je opisao 1832. godine, predstavlja jednu vrstu. Sve druge, usprkos svojoj različitosti, obično se nazivaju ne-Hodgkinovi limfomi.

Simptomi:

Hodgkinova bolest, jedna vrsta limfoma, ne mora izazvati nikakve simptome, osobito u mladih ljudi. Kad su simptomi prisutni, oni mogu uključivati:

  • bezbolne kvržice na vratu, pazuhu ili preponama izazvane natečenim limfnim čvorovima
  • jak svrbež po cijelom tijelu
  • vrućicu, groznicu, noćno znojenje, gubitak teka i tjelesne težine, stalnu i opću slabost
  • stalno kašljanje, zadihanost i bol u prsima

Simptomi ne-Hodgkinovog limfoma, osim gore navedenog popisa uključuju:

  • naticanje ili punoću u trbuhu zbog povećane slezene
  • povećane limfne čvorove u preponama
  • promjene u navikama pražnjenja crijeva ili krvarenje iz zadnjeg crijeva, ukoliko bolest uključuje želudac ili crijeva
  • začepljenost nosa, grlobolju ili teškoće pri gutanju. ukoliko bolest uključuje grlo ili sinuse.

Liječenje:

Specifičnost liječenja razlikuje se od slučaja do slučaja, ovisno o tipu limfoma o kojemu se radi, prisutnosti ili odsutnosti simptoma, bolesnikovoj dobi i općem zdravstvenom stanju. Zbog složenosti donošenja odluke, bolesnika treba potaknuti da posluša mišljenje specijalista za limfome u centru za liječenje raka prije nego što počne s određenim načinom liječenja.

Kad je ograničena na jedan limfni čvor ili na jednu skupinu limfnih čvorova, Hodgkinovu bolest može se učinkovito liječiti zračenjem. Kod liječenja velikih tumora ili Hodgkinove bolesti koja se počela širiti, kemoterapija katkad u kombinaciji sa zračenjem predstavlja najbolji oblik liječenja. Takvo liječenje, provedeno agresivno, može izliječtiti do 40% uznapredovalih slučajeva Hodgkinove bolesti.

Budući da uspjeh ovisi o visokim dozama toksičnih lijekova i zračenja, liječenje često izaziva neugodne popratne pojave, a može izazvati i naknadne komplikacije kao što je neplodnost.

Lijekovima i različitim dopunskim oblicima liječenja može se kontrolirati neke popratne učinke.

Odluka o liječenju ne-Hodgkinovog limfoma ovisi uglavnom o stupnju bolesti. Bolest blagog stupnja obično sporo napreduje iako reagira na kemoterapiju i obično se ponovno pojavljuje. Umjesto da bolesnik prolazi kroz nepotrebno liječenje, liječnik se može odlučiti za pomno praćenje blagog oblika bolesti te poduzimanje liječenja tek kada bolest počne ubrzano napredovati. Suprotno tome, teži slučajevi zahtijevaju brzo i agresivno liječenje zračenjem, kemoterapijom ili oboje.