Leukemija

Što je leukemija?

Leukemija je rak krvi. Za razliku od ostalih vrsta raka, leukemija ne stvara tumore, već za posljedicu ima bujnu proizvodnju kanceroznih bijelih krvnih tjelešaca.

Riječ leukemija potiče od grčkih riječi za “bijelo” i “krv” — često se smatra dječjom bolešću, iako zapravo više napada odrasle. Češća je kod muškaraca negokodu žena. Pojam “davanje život” koji se često primjenjuje za krv nije pretjerivanje. Zadržana u svojoj tekućoj plazmi, nalaze se bijela tjelešca koja se bore protiv bolesti, pločice koje zaustavljaju krvarenje i crvena tjelešca koja prenose kisik do svih dijelova tijela. Svakoga dana proizvodi se stotine milijardi novih krvnih stanica u koštanoj srži — većina njih su crvena tjelešca.

Kod oboljelih od leukemije organizam počinje proizvoditi više bijelih krvnih tjelešaca nego što je to potrebno. Usprkos golemom broju, ove stanice zahvaćene leukemijom nisu sposobne boriti se protiv upale na način na koji se bore zdrava bijela krvna tjelešca. Kako se nakupljaju, miješaju se s vitalnim funkcijama organa, uključujući i proizvodnju zdravih krvnih stanica.

Slučajevi leukemije svrstavaju se u akutne i kronične.

Akutna limfocitna ili limfoblastična leukemija (ALL), katkad zvana i dječja leukemija, najčešća je vrsta raka kod djece, dok je akutna mijelogena leukemija (AML) najčešći oblik leukemije kod odraslih.

Što je bolesnik mlađi, veća je vjerojatnost remisije. Kod leukemije mirovanje bolesti znači da nema više kanceroznih stanica i da koštana srž djeluje normalno.

Odrasli bolesnici koji se liječe od ALL-a imaju 80-90 % šanse postizanja remisije; oko 40% od onih koji postignu žive barem pet godina i imaju vjerojatnost potpunog izlječenja. Bolesnici koji se lijeće od AML-a imaju 60-70% vjerojatnosti mirovanja bolesti; oko 20% njih preživi barem 3 godine, s mogučnošću potpunog izlječenja.

Kronični oblici leukemije najčešće pogađaju ljude srednje dobi. Kronična limfocitna leukemija (KLL) je najdobroćudnija vrsta koja sporo napreduje. Može se ućinkovito držali pod kontrolom pomoću lijekova i ne mora zahtijevati liječenje u svojim ranijim stadijima. Kronična mijelogena leukemija (KM1) je agresivnija. Budući da je teško spriječiti ovu bolest od pogoršanja do akutne faze čak i liječenjem, prosječno vrijeme preživljavanja je oko 4 godine.

Simptomi:

Mnoge vrste leukemije ne stvaraju očite simptome u ranim stadijima. Povremeno simptomi mogu uključivati neke od sljedećih:

  • anemija ili malokrvnost i s njom povezani simptomi, kao što su slabost, bljedilo i opći osjećaj bolesti
  • sklonost lakom dobivanju modrica ili krvarenju, uključujući krvarenje iz desni ili nosa, ili krv u stolici ili mokraći
  • sumnja na upale kao što su grlobolja ili bronhijalna upala pluća, koje mogu biti praćene glavoboljom, malo povišenom temperaturom, ranicama u ustima ili osipom na koži
  • natečeni limfni čvorovi, u pravilu na vratu, pazuhu ili preponama
  • gubitak teka i tjelesne težine
  • nelagoda ispod rebara s lijeve strane (izazvana naticanjem slezene)