Leća: namirnica velikih zdravstvenih prednosti

 

Leća je pristupačna i jeftina namirnica

U posljednje vrijeme leća ulazi u sve više kućanstava kao namirnica od velike važnosti. Poznata je kao biljka koja ima najveći udio proteina nakon soje. Osim što ima puno ljekovitih svojstava, dosta je pristupačna i jeftina što rezultira time da je u zadnje vrijeme sve popularnija namirnica i među stanovnicima zapadnih država.

Kao i ostale biljke mahunarke, leća je vrlo bogata vlaknima. 100 g leće sadrži 353 kcal, od čega su 60% ugljikohidrati, 25.8% proteini i 1% masti. Na 100 g sadrži 30.5 g vlakana. Upravo je prehrana bogata vlaknima zaslužna sa smanjenje rizičnosti od raka debelog crijeva.

Dobra je za probavu i daje nam osjećaj sitosti, stoga možemo reći da je leća izrazito ljekovita biljka koja ima veliki udio proteina i vlakana.

Leća kao ljekovita biljka i namirnica dosta može pomoći našem zdravlju, a ovdje je popis nekih učestalih zdravstvenih tegoba gdje leća ostavlja svoj pozitivni učinak:

 

Visoki kolesterol

Leća pomaže smanjiti razinu kolesterola u krvi jer sadrži visoku razinu topivih vlakana. Snižavanjem kolesterola smanjuje se rizik od bolesti srca i moždanog udara. Leća također čuva vaše arterije i drži ih čistima.

 

Bolesti srca

Nekoliko je istraživanja pokazalo da jedenjem namirnica koje sadrže veliku količinu vlakana, smanjujemo uvelike rizik od bolesti srca. Leća ima vrlo visok udio vlakana, zbog čega je odlična namirnica za smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Leća je također veliki izvor folne kiseline i magnezija. Folna kiselina smanjuje razinu homocisteina, ozbiljnog čimbenika rizika za bolesti srca. Magnezij poboljšava protok krvi, kisika i hranjivih tvari u tijelu. Niske razine magnezija su povezane izravno s bolestima srca, pa ćete jedenjem leće održati svoje srce zdravim.

 

Stabilizira razinu šećera u krvi

Zbog velike količine topivih vlakana leća može usporiti probavu čime dolazi do stabilizacije razine šećera u krvi, što posebno može koristiti ljudima koji imaju problema s dijabetesom, inzulinskom rezistencijom i hipoglikemijom.