Kupine: bobice koje čuvaju zdravlje

 

Kupine su ukusno voće koje se može jesti svježe, smrznuto i konzervirano, a često se koriste za marmelade, sokove, slastice pa čak i vino. Vrlo su hranjive; bogate su vitaminima, mineralima i vlaknima. Imaju malo kalorija, ugljikohidrata i masti, što ih čini jednim od najboljih voća za uravnoteženu prehranu.

Kupine sadrže samo 43 kcal na 100g. Bogate su hranjivim tvarima te su odlični izvori nekoliko ključnih nutrijenata. Kao rezultat toga, pomažu u borbi protiv kroničnih bolesti.

 

Vlakna u kupinama pospješuju probavu

Vlakna u kupinama mogu pospješiti probavu i pomoći u održavanju redovite stolice. 100 g kupina osigurava 5.3 g vlakana. Vitamin A u kupinama pozitivno utječe na probavni trakt te pomaže u održavanju zdrave sluznice, kao što je sluznica u unutrašnjosti ustiju. 100 g sirovih kupina osigurava 214 IU vitamina A što je 4% dnevnih potreba.

 

Pomažu kod kardiovaskularnih bolesti

Antocijanini iz kupina koji im daju ljubičastu boju, dokazano smanjuju upale i bore se protiv slobodnih radikala u tijelu koji uništavaju stanice i dovode do bolesti srca. Vitamin C djeluje kao antioksidans, a 100g ovih ukusnih bobica sadrži 21 g vitamina C što je 35% dnevnih potreba.

 

Važne su za održavanje čvrstih kostiju

Vitamini C i K te mineral mangan u kupinama imaju pozitivna djelovanja na kosti. 100g kupina sadrži 19.8 mcg vitamina K što je 25% preporučenih dnevnih potreba za muškarce i žene. Vitamin C pospješuje sintezu kolagena, proteina u koštanom tkivu. Mangan također potiče proizvodnju kolagena i aktivira enzime koji su važni za razvoj kostiju.

 

Pomažu u borbi protiv raka

Kupine duguju svoju ljubičastu boju antocijaninu, koji može pomoći u borbi protiv raka. On djeluje kao antioksidans i ima sposobnost da uspori rast stanica raka. Istraživanje je pokazalo da antocijanini pružaju prirodnu zaštitu od sunca i štite stanice kože od oštećenja uzrokovanog izlaganju ultraljubičastim zrakama. S obzirom da UV zrake imaju utjecaj u razvoju raka kože, antocijanini pozitivno djeluju na njegovo sprječavanje.

 

Uništavaju oralne bakterije

Konzumiranje kupina može pomoći u uništavanju oralnih bakterija koje uzrokuju razne bolesti. One sadrže galne kiseline, rutin i elaginske kiseline, koje mogu imati antivirusna i antibakterijska svojstva. Istraživanja su pokazala da ekstrakt kupine ima sposobnost da ubije patogene koji uzrokuju bolesti. Zbog toga je odličan za sprječavanje ili liječenje infekcija.

 

Štite kožu od UV zraka

Kao i sve bobice, kupine su odličan izvor elaginske kiseline, antioksidansa koji je koristan u zaštiti kože od oštećenja od UV zraka. Istraživanja su pokazala da elaginska kiselina može ublažiti oštećenu kožu od sunca. Vitamin C pomaže u zacjeljivanju rana, a može čak i smanjiti pojavu bora. Istraživanja su pokazala da cijanidin-3-glukozid, spoj pronađen u kupinama, može pomoći u sprječavanju raka kože.