Kumin uspješno pomaže u mršavljenju

 

Kumin je začin koji vjerojatno već imate u svojoj kuhinji i koristite ga za pripremu slatkih i slanih jela. Pozitivno djeluje na probavu i zato se preporučuje žvakanje sjemenki kumina nakon obroka. Njegove zdravstvene koristi su puno veće od pozitivnog djelovanja na probavu. Ovaj začin s antioksidativnim svojstvima sadrži timokinon koji inhibira povećanje broja stanica koje su odgovorne za rak prostate.

 

Kako kumin utječe na mršavljenje?

Osim što obogaćuje okus jela i pozitivno djeluje na zdravlje, kumin uspješno pomaže pri mršavljenju. Na temelju istraživanja u koje je bilo uključeno 88 žena, znanstvenici su utvrdili da su žene koje su svakodnevno konzumirale 1 žličicu kumina, tri puta brže izgubile kilograme od onih koje ga nisu konzumirale.

Sve žene su tijekom istraživanja imale smanjeni dnevni unos kalorija za 500 i zdravo su se hranile. Polovica žena je svakodnevno jela žličicu kumina sa jogurtom, i upravo je ta polovica imala bolje rezultate u mršavljenju i manji postotak masnog tkiva za oko 14%.

Znanstvenici su također otkrili da kumin pomaže i u smanjenju razine lošeg kolesterola. Bogat je fitosterolima koji imaju sposobnost apsorpcije kolesterola i ubrzavaju metabolizam.